PREDSTAVLJEN SAJT BRUSPAMTI.RS

Brusjani su danas, u maloj sali Centra za kulturu Brus, bili u prilici da prisustvuju zvaničnom predstavljanju sajta bruspamti.rs  koji je deo istoimenog projekta Udruženja ,,Alternativni centar Puls“. Građa koju je tim projekta prikupljao tokom četiri meseca svrstana je u nekoliko zanimljivih celina na sajtu, zajedno čineći svojevrsno kulturno nasleđe, panoramu Brusa i samih Brusjana.

,,U pitanju je participativni digitalni arhiv našeg grada u kome su učestvovali svi sugrađani gde se građa tumačila i prezentovala. Svako je mogao da proceni šta je ono vredno pamćenja, takozvano prikupljanje građe odozdo. Sam Brus nema institucionalni arhiv i mi smo to videli kao priliku da ga napravimo u digitalnom obliku. Sajt bruspamti.rs će se dalje dopunjavati jer nam je važno da dobijemo prave informacije, da datiramo događaje, ljude, i da u njemu i dalje učestvuju svi građani Brusa. Nadamo se da ćemo doprineti jednom dijalogu između generacija, da ćemo oživeti kulturnu scenu Brusa i da ćemo na taj način povezati građane da svi zajedno možemo da očuvamo kulturno nasleđe“, rekla je koordinatorka projekta Jasna Rakićević.

Etnografski muzej Brusa, čije je korišćenje omogućila lokalna samouprava, bilo je mesto gde se odvijala digitalizacija i prikupljanje građe.

,,Pored organizacionog tima projekta koji čine i Ana Knežević i Zorana Simić na projektu su radili i saradnici Sneža Miladinović, Dimitrije Vukosavljević, Tamara Petrović, za marketing bili su zaduženi Milica Mitrović i Saša Milić, veb tim ,,Korak studio“ i Aleksa Knežević, kao i svi građani Brusa, mediji i lokalne ustanove“ , istakla je Jasna.

Projekat ,,Brus pamti“ finansira Evropska unija a sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju u saradnji sa grupom 484 i Fondacijom Jelena Šantić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *