BLISKI SUSRET S VUKOM

Kada je išao prema Kopaoniku, sugrađanin Andreja Milojević nije očekivao da će sresti vuka koji je bio u potrazi za hranom. Iz Nacionalnog parka Kopaonik ističu da je vuk (Canis lupus)  jedna od 40 vrsta sisara koji čine faunu Kopaonika.  Sve ove vrste autohtone su i naseljavaju područje Kopaonika od davnina.

A kako je izgledao taj bliski susret s vukom?

,,14. marta oko 16 sati bio sam na putu Kriva Reka – Kopaonik.  Na izlasku iz Krive Reke pored puta sasvim slučajno sam ugledao vuka, stao sam da ga snimim. Zatim sam izašao iz auta i približio mu se da ga slikam. U tom trenutku primetio sam da je uplašen i da se sprema za napad. Vratio sam se u auto i on je nastavio da se šeta pored mog auta, posmatrao sam ga još par minuta i posle toga on je otišao u šumu. Iznenadilo me je što je tako smireno šetao nekih 5-6 min, iako se videlo da je bio uplašen. To je bio prvi put da sam imao tako blizak susret sa vukom’’, priča Andreja svoje iskustvo.

Vuk je životinja koju karakteriše inteligencija, sposobnost organizovanja i planiranja. Odlikuje se  lukavstvom, budnošću, žestinom i lepotom.

Pored snimaka sugrađana, nadzorne kamere Nacionalnog parka Kopaonik takođe su zabeležile pojavljivanje vuka i medveda u blizini hranilišta. Iz ovog Javnog preduzeća najavljuju istraživanja krupne divljači iz reda zveri (Carnivora), kako bi imali prave podatke o brojnosti i prisustvu vrsta iz ovog reda.

FAUNA KOPAONIKA

Kopaonik je jedini poznati lokalitet na kome je nađena endemična i reliktna vrsta dnevnog leptira Colias balcanica Rebel. Tokom 2022. godine, u Nacionalnom parku Kopaonik pronađena je nova vrsta leptira. Ova vrsta dobila je ime Heterogynis serbica i predstavlja izuzetno važan nalaz na svetskom nivou jer je reč o stenoendemitu. Zabeležen je veći broj vodozemaca i gmizavaca. Fauna ptica obuhvata 173 vrste od kojih je 90% gnezdarica. Posebno se ističe balkanska ušata ševa. Kvalitet voda omogućava prisustvo potočne pastrmke Salmo truta u gotovo svim vodotocima Kopaonika, saopšteno je iz Nacionalnog parka Kopaonik za Bruski kofer.

Srneća divljač je godinama unazad bila ugrožena i gotovo istrebljena delovanjem antropogenog faktora. Zahvaljujući aktivnostima i blagovremenom reakcijom zaposlenih u Nacionalnom parku, brojnost ove vrste je uvećana i nalazi se konstantnom porastu.

U prošlom veku četiri vrste sisara je istrebljeno sa ovih predela, uglavnom negativnim uticajem čoveka : medved (Ursus arctos), ris (Lynx lynx), divokoza (Rupicapra rupicapra) i jelen (Cervus elaphus). Zaposleni u Nacionalnom parku se svojim radom aktivno trude da zaštite postojeći biodiverzitet na razne načine, formiranjem hranilišta za divljač, svakodnevnim obilaskom terena, monitoringom ugroženih vrsta i pristupanjem reintrodukciji vrsta koje su istrebljene sa Kopaonika. Pored uspešno izvršene reintrodukcije evropskog jelena (Cervus elaphus) , u NP su istakli da se vrše pripreme za reintrodukciju divokoze i tetreba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *