Sa oko 90 procenata vode, dobro rashlađena, lubenica je najbolja osvežavajuća letnja poslastica. Pored našeg Rasinskog područja, ovo povrće se gaji kako na severu, tako i na jugu zemlje, kao i nešto istočnije, u Negotinskoj krajini.
Lubenica pripada porodici tikava i ima mnogo hranljivih materija među kojima su najznačajniji antioksidanti, antioksidi, kalijum i aminokiseline. Visok udeo vitamina C skraćuje vreme oporavka od bolesti i smanjuje mogućnost srčanog udara i raka. Aminokiseline doprinose dobroj cirkulaciji krvi. Konzumiranje lubenice je dobro za oporavak nakon fizičke aktivnosti i štiti od negativnih uticaja sunčevih zraka.
Iako uglavnom bacamo koru i semenke, i one se mogu jesti. U semenkama ima magnezijuma koji je važan za održavanje zdravog srca i cinka koji nam pomaže u jačanju imunog sistema. Semenke sadrže i vlakna i nezasićene masti, koje mogu pomoći u održavanju zdravlja probave.
Konzumiranje kore lubenice pomaže u snižavanju krvnog pritiska i doprinosi dobrom radu bubrega. Ipak, da bismo koristili koru, najbolje bi bilo da je lubenica organski uzgajana tj. da nije tretirana pesticidima.