,,BRUS PAMTI’’ – NA VIDIKU RIZNICA KULTURNOG NASLEĐA BRUSKOG KRAJA

Uskoro počinje realizacija projekta ,,Brus pamti’’ koji sprovodi bruski Alternativni  centar Puls, udruženje koje se između ostalog bavi i promocijom očuvanja kulturnog nasleđa.

Na jučerašnjem predstavljanju same ideje u skupštinskoj sali, uz prisustvo direktora javnih ustanova i škola, članova lokalne samouprave zajedno sa predsednicom opštine dr Valentinom Milosavljević, gostiju iz Trstenika i građana, saopšteno je da projekat nije ništa drugo do skupljanje onoga što već postoji kao važno i zapamćeno u našim domovima, telefonima, računarima, na profilima društvenih mreža, starim fotografijama i snimcima, uspomenama i dokumentima.

,, Prikupljanje materijalne i nematerijalne građe doprineće očuvanju kulturne baštine koja ima potencijal da služi promociji našeg grada. Svi su dobrodošli da podele svoje slike, uspomene, usmena predanja i video zapise i tako učestvuju u stvaranju jedinstvene baze koja bi prikazala kako se Brus menjao kroz vreme, šta je to što nam nedostaje, a šta bismo rado promenili, koje bismo to stvari da sačuvamo od zaborava, da ostanu poznate i prepoznatljive budućim generacijama’’, rekla je članica tima na projektu Jasna Rakićević.

Šef odseka za društvene delatnosti opštine Brus, istoričar Nikola Zbiljić naglasio je da je ovaj projekat prilika da se celokupna građa skupi na jednom mestu i da to bude dragocena riznica kako za istoričare tako i za sve ostale. Sugrađani koji žele da učestvuju u stvaranju riznice kulturnog nasleđa bruskog kraja, svoje materijale mogu slati na bruspamti@gmail.com. Pored profesorke srpskog jezika i književnosti Jasne Rakićevič, tim projekta čine i kustostkinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, Brusjanka Ana Knežević i književna kritičarka sa beogradskog Instituta za književnost, Zorana Simić, takođe iz Brusa.

Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša u vrednosti od 7000 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *