BRUSKI FRULAŠI I OVE GODINE OSVOJILI NAGRADE NA SABORU DVOJNIČARA I STARIH INSTRUMENATA SRBIJE

Gde god da se pojave, članovi KUU ,,Kopaonička frula“ svojom pesmom, igrom i muzikom osvoje srca publike i prestižne nagrade. Tako je ovoga puta bilo i na 29. Saboru dvojničara i starih instrumenata Srbije na Javoru u Ivanjici.

,, Mi godinama nastupamo na ovom takmičenju i redovno osvajamo priznanja. Naši frulaši u mlađoj kategoriji su osvojili nagrade. Novak Stojanović je osvojio prvu nagradu na fruli, Selena Lazarević drugo mesto na okarini a Emina Marjanović  je na fruli zauzela treće mesto. Simona Kljajić je dobila diplomu kao najmlađi učesnik Sabora, a za najbolji duet proglašene su Emina Marjanović i Elena Popović. Bilo je takmičara i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine i meni je drago da smo pored izuzetne konkurencije osvojili nagrade“, navela je predsednica Upravnog odbora KUU ,,Kopaonička frula“, Sanela Kljajić.

Emina Marjanović je već osvajala nagrade na Saboru, a još jedno priznanje joj je motivacija da još bolje izvodi tradicionalne numere na fruli.

,,Na Javoru je bilo odlično, svirala sam kolo ,,Rumenka“ i pesmu ,,Dobro jutro Šumadijo“. Frulu volim zato što ima mnogo lep zvuk i dok sviram osećam se mnogo lepo“, rekla nam je Emina, inače jedna od dobitnica Vidovdanske nagrade Grada Kruševca kao učenica Muzičke škole ,,Stevan Hristić“ izdvojenog odeljenja u Brusu.

,,Jako sam zadovoljna, svirala sam pesmu ,,Igrali se konji vrani“ i kolo ,,Požarevljanka“. Frulu sviram dve godine, volim je jer ima lep zvuk“, istakla je Elena Popović.

Najmlađa učesnica na Saboru bila je Simona Kljajić.

,,Na Javoru je bilo super, lepo sam odsvirala numere na takmičenju i volim da sviram na fruli,“rekla nam je Simona.

,, Ova takmičenja motivišu decu da više vežbaju rade. Sviram frulu već osam godina jer to je tradicionalni instrument i bitno je da čuvamo našu tradiciju. Interesantno je kada na nekom starom instrumentu možemo da izvedemo neke savremene virtuozne kompozicije, to je veliki izazov“ kazala je Selena Lazarević, već nagrađivana na Javorskom saboru.

Sabor dvojničara i starih instrumenata godinama neguje narodnu tradiciju i organizuje se pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica i Ministarstva kulture. Spada u jednu od najstarijih manifestacija u Srbiji i doprinosi očuvanju izvornog narodnog stvaralaštva i kulturološkog identiteta.

Nakon osvojenih nagrada na Javoru, KUU ,,Kopaonička frula“ već na Vidovdan putuje u Grčku, na Međunarodni sajam folklora gde će sviranjem na fruli i izvođenjem kola i narodnih pesama na najbolji način predstaviti bruski kraj.

foto: Kopaonička frula

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *