DAN MLADIH -12. AVGUST

Danas se u mnogim zemljama obeležava Međunarodni dan mladih, dan koji je prvi put obeležen 2000. godine sa namerom da se  skrene pažnja na probleme koje imaju mladi i da se predstavi njihov potencijal za budućnost društva.

Najviše nezavisno predstavničko telo mladih, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) https://koms.rs , objavilo je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2023. godinu. Izveštaj KOMS objavljuje od 2017. godine kao rezultat najvećeg istraživanja o mladima u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do jula ove godine, pri čemu su korišćene kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja i prikupljanja podataka. Istraživanje koje u celosti možete pogledati http://OVDEizmeđu ostalog pokazuje da mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju. Sa najmanjim poverenjem se ističu mediji, političke partije i političke institucije. Mladi najveće poverenje (ili najmanje nepoverenje) imaju u Vojsku, Crkvu i kancelarije za mlade. Kada je reč o zaposlenju, čak 18% mladih radi bez ugovora tj. “na crno”. 43% mladih bilo je na neplaćenoj radnoj praksi, dok je na plaćenoj bilo oko 13%, što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.

Grad Kruševac zajedno sa Savetom za mlade i Kancelarijom za mlade Odeljenja za društvene delatnosti ove godine obeležava Međunarodni dan mladih tribinom „Mentalno zdravlje – spoznaj sebe, izrazi se“ za učenike osnovnih i srednjih škola u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac i koncertima učenika Srednje muzičke škole „Stevan Hristić“ i Edite,prenosi http://rtk.rs . Danas će od 10 sati na Trgu Kosturnica biće otvorena 4. po redu izložba radova mladih Kruševljana na autobuskim stajalištima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *