DANAS JE SVETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Svetski dan knjige i autorskih prava svake godine se obeležava 23. aprila sa namerom da se slavi čitanje i knjiga. Ovaj dan se odlukom Organizacije za nauku, kulturu i obrazovanje, (UNESCO) slavi još od 1995. i vezuje se za datum smrti Migela de Servantesa, španskog pisca prvog modernog romana evropske književnosti i dan rođenja i smrti Vilijama Šekspira, jednog od najvećih pisaca svih vremena.

Knjiga kao važna istorijska i civilizacijska tekovina  povezuje ljude u celom svetu. Ona spaja narode i kulture i slavi različitost i autentičnost. Knjiga je oduvek bila i biće deo čoveka i stalno otkriva radost i lepotu čitanja.

Prve knjige

Najpre su se priče zapisivale  na glinenim pločama, pa je tako prva sačuvana ,,knjiga”  “Ep o Gilgamešu” zabeležena  na 12 glinenih tabli između 2300. i 2100. godine pre naše ere.

Prva prava knjiga, odštampana na hartiji je Gutenbergova Biblija izdata 1454.  nazvana po Gutenbergu, izumitelju  štamparske mašine.

Poezija, proza, ljubavni, istorijski romani, drame ili komedije, svako može da  uroni u knjigu i otkrije novi svet koji će mu pritom pomoći. Ne zaboravimo, pored zabave, čitanje poboljšava kvalitet sna, koncentraciju, veštinu pisanja i pamćenja, oslobađa od napetosti i stresa i ključna je za usvajanje novog znanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *