DANAS SLAVIMO MALU GOSPOJINU

Pravoslavlje danas slavi Malu Gospojinu, dan rođenja Presvete Bogorodice, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. Presveta Bogorodica rođena je u Nazaretu od roditelja Joakima i Ane.

Oni dugo nisu mogli da imaju decu pa su molili Boga za ovaj blagoslov. Jednoga dana dok se Ana molila u voćnjaku pod drvetom lovora, javio joj se anđeo i saopštio da će ubrzo postati majka. Dobila je ćerku kojoj je dala ime Marija.

Marija je već u trećoj godine otišla u jerusalimski hram, a od sedme je živela uz bogosluženja, ručni rad, molitvu i čitanje Svetog pisma. Kada je imala 15 godina Arhanđel Gavrilo joj se javio i rekao da će roditi sina Božijeg. Marija je Isusa odvela u crkvu po rođenju i pratila ga na putu do raspeća. Nakon toga, Marija je živela još 24 godine. Dan kada se upokojila, 15. avgust, obeležava se kao Velika Gospojina.

Mala Gospojina je slava mnogih srpskih porodica. Prema predanju, ovaj dan je označavao vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom zimskih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *