DECA SU UKRAS SVETA

Početak svakog oktobra obeležen je Dečijom nedeljom, danima u kojima se kreativnim aktivnostima, protkanih igrom, posvećuje pažnja najmlađima, njihovim pravima, obavezama i životu u društvu uopšte.

Tokom ove nedelje i Brus je pod sloganom ,,Veliko srce dece Srbije“ obeležio dečiju radost i bar na nekoliko dana posmatrao svet kroz prizmu dece. Javne ustanove su priredile bogat program u kojima su najmlađi, sudeći po njihovim izrazima lica, zaista uživali.

Deca PU ,,Pahuljice“ su tradicionalno zasadili Drvo generacije, crtali, učestvovali sa svojim vaspitačima i roditeljima u Igrama bez granica, organizovali Festival lutkarskih predstava i obukli najzanimljivije maske za maskenbal. Posetili su Kabinet predsednice, Policijsku stanicu i pogledali predstavu za decu ,,Lepotica i zver“ u Centru za kulturu Brus.

Osnovci su takođe gledali izvođenje čuvene bajke. Pored maskenbala, u Dečijoj nedelji imali su i igranku, učestvovali  na Slikarijadi zajedno sa predškolcima, a prvaci su svečano primljeni u Dečiji savez Srbije. Najmlađi školarci su se u Narodnoj biblioteci Brus susreli sa spisateljicom Danijelom Kvas sa kojom su čitali pesme, pevali i igrali. Pored lepog druženja, Biblioteka je spremila i poklone mališanima, pribor za crtanje i pisanje i darovala ih besplatnim članskim kartama. Ove poklone dobili su i prvaci u seoskim školama.

Svi koji su ove dane provodili sa decom mogu zasigurno da potvrde čuvenu misao Dostojevskog da se ,,duša leči kada ste među decom“. I zaista je tako. I to ne samo tokom Dečije nedelje, već svakog dana.

Koliko god da su deca mala, složićete se, mnoge stvari možemo naučiti od njih. Oni ne znaju za mržnju, zavist, ljutnju…Mi veliki im namećemo sve to, najčešće nesvesno. Deca se raduju malim stvarima. I tako malecni mnogo više znaju da cene ono što imaju i znate šta, ne žude da imaju više. Žude za ljubavlju, igrom, prijateljstvom.

Trebalo bi da se ugledamo na njih, bar malo. Jer, deca vide sve ni u čemu, a ljudi vide ništa u svemu po italijanskom piscu Đakomu Leopardiju. Dečija nedelja je završena i priprema se sledeća. Međutim, neka nam svaka bude dečija jer sve nas krase oni. Deca su ukras sveta, ukras koji nas pokreće.

Tekst je deo projekta  “Mladi pokreću Brus“ podržan od strane Opštine Brus u okviru sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *