DECA ZAINTERESOVANA ZA ŠKOLU PLIVANJA

Da su bruski mališani i njihovi roditelji zainteresovani za besplatnu školu plivanja koju ovog leta organizuje Sportski centar Brus i bruska opština u saradnji sa kruševačkim Plivačkim klubom ,,Rasina “, pokazuje znatno veći broj polaznika na jučerašnjem drugom času u odnosu na prvi, kada ih je bilo oko 30, i njihova spremnost da savladaju tehniku plivanja.

Treneri Milen Stanković, Anastasija Nikolić i David Kovačević iznenađeni su dobrim odzivom mališana na Gradskom bazenu.

,, Na opšte oduševljenje svih nas, već na prvom času, bruska deca su potopila glavu, radili vežbe strelice i meduze. Generalno, najmlađi koji su van velikih gradova su po meni izdržljiviji i poslušniji. Sama porodica posvećuje više pažnje deci pa su ona i živahnija, prirodnija“, rekao je šef struke, Milen Stanković.

Direktor Sportskog centra Marko Vilimonović naglasio je da su prijave za školu i dalje otvorene i da će obuka trajati tokom cele letnje sezone sve dok vremenski uslovi to budu dozvoljavali. Časovi se realizuju svakog utorka i četvrtka od 9 do 10 sati.

Kako izgleda čas plivanja

Trener Stanković koji dolazi iz kluba u kome trenutno trenira oko 120 dece svih uzrasnih kategorija objašnjava da ne postoji idealno doba kada dete nauči da pliva. Mogu početi kada napune četiri godine a kasnije je sve individualno. Čas izgleda tako što se obavezno rade vežbe oblikovanja gde se deca uče pravilnom zagrevanju, zatim sledi ulazak u vodu, uči se disanje, osnova plivanja i plovnost. Kroz vežbice se deca oslobađaju, sve više borave u vodi i postepeno uče stilove plivanja, najpre kraul i leđno.

Plivanje jako dobro utiče na zdravlje. Pospešuje se fizička aktivnost i istovremeno jačaju svi mišići. Otpor vode koji je 10 do 15 puta veći od otpora vazduha dodatno pojačava efekat plivanja i jačanja mišića. Plivanje jača kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća i poboljšava obezbeđenost tkiva kiseonikom. Delotvorno deluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost i pozitivno utiče na koordinaciju pokreta. Smanjuje anksioznost i nivo stresa, a jača se kondicija i izdržljivost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *