DOM ZDRAVLJA BRUS U PROCESU AKREDITACIJE, KONAČAN IZVEŠTAJ ZA DVE NEDELJE

Tokom dana akreditacije u Domu zdravlja Brus spoljašna komisija Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije vršila je ocenjivanje kvaliteta rada bruske ustanove.

Danas je vođa tima, dr Vesna Malićanin saopštila da su utisci pozitivni i da se konačan izveštaj o reakreditaciji DZ Brus može očekivati za dve nedelje.

,, Mi smo od drugog aprila do današnjeg dana u DZ Brus gde vršimo reakreditaciju. S obzirom na to da je Dom zdravlja prethodno akreditovan na sedam godina, utisci su pozitivni, prošli smo sve organizacione jedinice gde je sve na zavidnom nivou, sve procedure su ispoštovane i sprovode se sa zajedničkom misijom na dobrobit svih onih kojima smo potrebni, a to su pacijenti“, navela je vođa tima tročlane akreditacione ekipe, dr Vesna Malićanin.

Pored nje, tim su činili i direktor DZ Gornji Milanovac, dr Aleksandar Čivović i glavna sestra DZ Aleksinac, Aleksandra Stoilković.

Dr Malićanin je istakla da su bile organizovane fokus grupe zaposlenih, pacijenata i lokalne samouprave odakle akreditacioni tim nosi lepe utiske.

,,Donećemo konzilijarnu odluku i mislim da će to imati opravdanje za sve ono u šta smo se uverili i videli. Najvažniji su pacijenti i to Dom zdravlja ovde zaista poštuje, vrednuje i  lekari su tu svima onima kojima su potrebni. Gledali smo i procedure tokom korone koje su ovde na zavidnom nivou ispoštovane. Lepi utisci su i ljubaznost i gostoprimstvo. Posebno mi je bilo drago što su slučajnim uzorkom i pacijenti koji su se zadesili u čekaonici sve pohvale rekli o Domu zdravlja. Ambulante teritorijalno pokrivaju mnogo udaljena mesta i ono što je važno za mene, s obzirom na to da sam i ja direktorka zdravstvene ustanove (Dom zdravlja Vrnjačka Banja) svi meštani imaju doktora u svom mestu. Mnogi dolaze do Kopaonika  i Dom zdravlja Brus je svima na usluzi. Mogu da kažem da su svi standardi ispoštovani ovde i opšti moj utisak je da je dobra saradnja svih doktora u organizacionim jedinicama “, naglasila je dr Vesna Malićanin.

Dom zdravlja Brus je akreditovan od 2013. godine. Prvi put sertifikat je dobijen na tri godine, a kasnije, 2017. na sedam, što je i maksimalni akreditovani period.

Ustanova koja dobije akreditaciju, kako je objašnjeno iz Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, dokazala je Agenciji da poseduje detaljne procedure upravljanja rizicima u okviru čitave organizacije koji obezbeđuju maksimalnu sigurnost pacijentu-klijentu, sveobuhvatan sistem kvaliteta koji aktivno traga za problemima tokom pružanja usluga i nastoji da ih ispravi i usaglašenost u svim ključnim aspektima zdravstvene zaštite na način kako to propisuje Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

Prednosti koje zdravstvena ustanova stiče akreditacijom su unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite postavljanjem optimalnih i dostižnih ciljeva ispunjenja akreditacijskih standarda, formiranje baza podataka zdravstvenih ustanova koje uspešno ispunjavaju određene standarde i kriterijume.

Pored toga, kako se objašnjava na zvaničnom sajtu Agencije, smanjenje troškova zdravstvene zaštite kao rezultat unapređenja kvaliteta pružanja usluga i bezbednosti pacijenata, obezbeđivanje trening programa i dodatnog usavršavanja, kao i pružanje konsultantskih usluga rukovodstvu i osoblju za poboljšanje načina rada i uvođenje „dobre prakse“ u oblasti zdravstvene zaštite, povećanje poverenja javnosti u kvalitet zdravstvene zaštite i smanjenje mogućnosti nastanka rizika i povećanje bezbednosti pacijenata i zaposlenih.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *