DRUŽENJE PRVAKA SA AUTORKOM DEČIJIH KNJIGA MIRJANOM TRIFUNOVIĆ

Narodna biblioteka Brus danas je ugostila đake prvake bruske OŠ ,,J.J.Zmaj“ i priredila druženje sa autorkom dečijih knjiga Mirjanom Trifunović, koja je sa mališanima prelistavala svoju najnoviju knjigu ,,Ćilim“.

Deca su sa pažnjom pratila zanimljive priče, a direktorka Biblioteke, Milica Minić istakla je da su ovo izuzetne prilike da kod najmlađih čitalaca razvijamo ljubav prema knjizi.

,,Ovo je još jedna u nizu lepih aktivnosti u Narodnoj biblioteci Brus. Deca su knjigu upoznala i prelistala sa autorkom Mirjanom realizacijom radionice i verujem da će kući i u školu odneti lepa iskustva. Ovo nije  prvi put da se mi sa učenicima prvog razreda u toku ove školske godine susrećemo. Naš prvi susret je bio tokom oktobra kada smo zajedno obeležavali Dečiju nedelju i tada im priredili takođe dan sa piscem, tada autorkom Danijelom Kvas i dodelili smo im besplatne članske karte. Današnjom promocijom želimo srećan i uspešan završetak njihove prve školske godine“, poručila je direktorka Biblioteke.

Autorka knjige je oduševljeno govorila o deci koja su veoma zainteresovano pratila priče iz knjige i rado odgovarala na zanimljiva pitanja.

,,Deca daju iskrenu emociju, kod njih je sve tako kako je i tu nema laži, nema prevare. To što dobijete kao odgovor je zaista tako i kada dobijem 45 minuta intenzivne pažnje, gde se sve pretvorilo u oko i uvo onda je to pun pogodak. Volela bih da se više promovišu zavičajni pisci, ima vrlo kvalitetnih pesnika i pisaca za decu u našem Rasinskom okrugu. Smatram da opšte mišljenje da deca slabo čitaju ne pije vodu. Deca čitaju i rade ono što im prezentujete. Ako ih bombardujete dobrom literaturom, zanimljivim pričama, pripovetkama ili pesmicama koje ih uvuku odmah u taj čaroban svet, naravno da će doći posle nekoliko dana da uzmu još jednu knjigu i naravno da će biti česti posetioci biblioteke, manje vremena će provoditi na igricama i mobilnim telefonima“, rekla je autorka Mirjana.

Njene priče namenjene su deci ranog školskog uzrasta. Ona naglašava da ovom knjigom želi da spoji staro i novo, zato je i naziv ,,Ćilim“ zapravo noseća priča.

,,Želim da se deca upoznaju sa našom tradicijom, ćilimom koji nije više  u upotrebi u našem domaćinstvu, više je kao suvenir ili raritet. Druge priče su usmerene na to da kod dece razvijamo saosećanje, požrtvovanost, odgovornost, ljubav prema okolini, drugarima.

Mirjana Trifunović, pravnica po profesiji, živi i radi u Kruševcu. Pre četiri godine je iz štampe izašla njena prva knjiga dečijih priča ,, Ninine priče za laku noć“ a sada i delo ,,Ćilim“ u izdanju beogradske izdavačke kuće Alma. Ilustraciju je radila Nevena Janićijević, a korice Jovana Trifunović, učenica osmog razreda OŠ ,,Dragomir Marković“ iz Kruševca.

Knjige se od sada mogu naći i u Narodnoj biblioteci Brus.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *