DUHOVNO I KNJIŽEVNO VEČE U CRKVI SVETOG PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG

U porti crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u organizaciji Narodne biblioteke Brus, sinoć je upriličeno duhovno veče i promocija knjiga ,,Stara Srbija, drama jedne civilizacije i ,, Na kapijama Konstantinopolja, Rusija i balkansko pitanje u 19. veku“ autora Slavenka Terzića.

Istaknuti profesor, akademik, istoričar, član Ruske akademije nauka i umetnosti i nekadašnji ambasador u Rusiji, Uzbekistanu, Turmenistanu i Tadžikistanu svojim knjigama nastoji da afirmiše pojam stare Srbije – ,,temu koja je prilično zaboravljena a zapravo predstavlja temelj naše srednjevekovne civilizacije”, objašnjava Terzić.

Delo ,,Stara Srbija, drama jedne civilizacije” prevedeno je na ruski jezik i objavljeno povodom obeležavanja jubileja 100 godina od oslobođenja Stare Srbije u Prvom balkanskom ratu. Baš ovde u Brusu je 1909. potpisan dogovor tri balkanske zemlje Srbije, Crne Gore i Bugarske o oslobađanju teritorija pod turskom okupacijom.

Slavenko Terzić je prilikom posete Brusu čestitao praznik opštine i istakao da oseća neverovatnu poetsku energiju ovoga mesta.

Ceo program obogatili su nastupi Etno grupe Brus.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *