ELEMENTARNA NEPOGODA NEZAPAMĆENA U BRUSKOJ OPŠTINI

Predsednica opštine dr Valentina Milosavljević: Olujni i orkanski udari vetra i poplave koje su zadesile opštinu Brus 19. januara ostavile su posledice enormnih razmera za našu opštinu

Opština Brus pretrpela je velike štete usled poplava. Opštinska uprava radi na rešavanju problema a  trenutno stanje na terenu iznela je predsednica opštine dr Valentina Milosavljević.

,,Sa lokalnih nekategorisanih puteva odnešeno je oko 30.000 kubika tucanika uvaljanog samo u prošloj godini. Odsečeni su putni pravci u dužini od preko 100 kilometara. Odnešeno je preko 100 propusta cevi FI 1000 i oko 15 betonskih krila i ploča postavljenih na pritokama i samim tim odsečeno više zaseoka. Odnešeno je pet mostova, dva veća i tri na pritokama – most na reci Rasini u Lepencu, najbrojnijem seoskom naselju sa blizu 900 stanovnika, most koji vodi ka manastiru Sveti Stefan u Lepencu. Za ovaj most obratili smo se za pomoć Javnom preduzeću Putevi Srbije i očekujemo da nam izađu u susret u realizaciji projekta koji smo već pripremili za izgradnju ovog mosta. Obratili smo se za pomoć i za most na reci Rasini u selu Dupci odmah ispod Lepenca. Van upotrebe je i most na Rasini na putnom pravcu Dupci – Strojinci i most u Razbojni, putni pravac Razbojna – Prisojci prema crkvi. Prekidi na pritokama ostavili su odsečene zaseoke: Radmanovo – Savići, Donji Lipovac – Šarenice, Velika Grabovnica – Popovići, Marjanovići, Đurđevići, Ribare – Moskovljevići, Kozići, Graševci – Markovići i Kriva reka – Simići. Pokidane su vodovodne cevi i pokrenuta klizišta: Strojinci – Panići, Kovioci – Radojevići, Graševci – Bučići, Živanovići, Paljevštica – Stojanovići, Blaževo -Vitoše -Kovizle, Gornje Leviće, Tršanovci – Cincarevići, Ribare – Milićevići, Kozići, Žunje – Kričaci, Virijevići, Brđane – Lukići, Lazići, Kriva Reka – Nikolići i Lepenac-Todorovići. Uništeno je stotine hektara poljoprivrednog zemljišta, poplavljeno preko 200 privatnih objekata a evakuisano oko 20 ljudi. Na terenu je od prvog dana angažovano oko 20 mašina i zahvaljujući javno – privatnom partnerstvu za puteve sa firmom Tehnogradnja uspeli smo u rekordnom roku da obezbedimo mehanizaciju“, objašnjava Milosavljević.

Predsednica opštine naglašava da je JKP Rasina rešilo problem pokidanih vodovodnih cevi u Graševcima zbog kojih su građani bili bez pijaće vode skoro 4 dana.Takođe, putevi u Radmanovu, Krivoj reci, Graševcima, Ribarima i Donjem Lipovcu su uspostavljeni a rešava se i put  je Velika Grabovnica – Osredci koji je bio u potpunom prekidu.

Usled poplava pokrenuta su i klizišta.

,,Sanirati klizišta zahteva ogromna sredstva i projektovanje i u ovom trenutku ne možemo govoriti o sanacji već o uspostavljanju prolaza između sela. Za klizište na putu Vitište – Kovizle u blaževačkom kraju preliminarna procena je da je potrebno između 7 i 8 miliona dinara za uspostavljanje ponovnog prolaza. Za mostove u Lepencu i Dupcima projektovane vrednosti su 37 miliona odnosno 42 miliona dinara“, rekla je predsednica opštine.

Ona dodaje da je vodostaj reka pravazišao vodostaj iz 1979. kada je bila poslednja velika poplava. Napominje da 50 godina nije ulagano u prevenciju rečnih tokova.

,, Brana kod Agroeksporta je višedecenijski problem. Obratili smo se Srbijavodama i imamo obećanje da ćemo krenuti u izgradnju takozvane vrećaste brane koja će sprečiti izlivanje Rasine ka Fudu i Vino Župi u kojoj se nalaze cisterne amonijaka“.

,,Zahvaljujući sektoru za vanredne situacije i vatrogasno – spasilačkim jedinicama, Srbijavodama i svim nadležnim službama na putu smo rešavanja svih problema. Ono sto će nam trebati su svakako sredstva jer saniranje posledica od ovakvih poplava prevazilaze mogućnosti opštinskog budžeta. Očekujemo da Vlada proglasi elementarnu nepogodu u našoj opštini kako bismo tražili sredstva iz centralnog budžeta. Ovo će se odraziti na rad opštine tj. na plan kapitalnih investicija i nadam se da će građani razumeti da nećemo moći po planu da završimo sve“ istakla je predsednica.

Opštinski štab za vanredne situacije formirao je dve Komisije za procenu štete. Jedna je za procenu infrastrukturnih objekata, a druga za procenu privatnih i poslovnih objekata i poljoprivrednih zemljišta. Kako bi Komisije uzašle na teren i procenile štetu, građani treba da se jave na brojeve telefona 065/ 826 8905 i 064 /254 8566. Ono što sledi je planiranje pomoći kako privatnim tako i privrednim subjektima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *