FILM UČENIKA SRPSKE DOPUNSKE ŠKOLE U NEMAČKOJ POSVEĆEN TRAGEDIJI U OŠ ,,VLADISLAV RIBNIKAR“ Na projektu učestvovala Brusjanka Marija Aleksić, nastavnica srpskog jezika u Berlinu

Učenici i nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Nemačkoj nedavno su u čast stradalih u OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ realizovali projekat pod nazivom ,,Kultura sećanja – dnevnik Ane Frank“. Autorke ovog projekta su nastavnice Bojana Rakonjac, Tatjana Filipović i Brusjanka Marija Aleksić, koja je već tri godine angažovana kao nastavnica Srpske dopunske škole u Berlinu gde predaje srpskoj deci rođenoj u ovom gradu maternji jezik i upoznaje ih sa srpskom kulturom i istorijom.

Ideja vodilja projekta Kultura sećanja – dnevnik Ane Frank :

Ono što je učinjeno, ne može se poništiti, ali se može sprečiti da se ponovi.

Iz berlinske Dopunske škole navode da su se kroz pažljivo osmišljene i vođene aktivnosti učenici upoznali sa sudbinom Ane Frank, devojčice koja je postala simbol svih nevinih žrtava Drugog svetskog rata, ali i simbol borbe protiv nacizma, zločina i nečovečnosti. Osnovni cilj bio je probuditi kod učenika empatiju, razviti svest o važnosti poštovanja ljudskih sloboda i ljudskih prava. Oni su se upoznali sa pojmovima antisemitizma, genocida i holokausta kao i sa sudbinom porodice Frank.

,,Akcenat centralnih aktivnosti u grupama u Berlinu, Hesenu i Hamburgu bio je na Ani, hrabroj devojčici, koja je bila njihovih godina i koja je, beležeći sopstvene misli, ostavila duboke i važne vanvremenske poruke. Učenici su imali priliku da čitaju izabrane odlomke iz Dnevnika na srpskom i nemačkom jeziku, da razgovaraju o njima, iznose slobodno svoje stavove, misli i osećanja uz isticanje važnosti negovanja kulture sećanja. Tokom mesec dana trajanja projekta učenici iz Berlina su sa nastavnicom Marijom napravili pano – hronološki prikaz života porodice Frank, a grupe iz Hesena su sa nastavnicom Bojanom posetile Jevrejski muzej i Centar porodice Frank u Franfurtu, mestu gde je Ana rođena.  Kao krajnji produkt ovog projekta nastao je i film Kultura sećanja – Dnevnik Ane Frank“ u čijoj su realizaciji učestvovali učenici iz svih grupa. Njihova zajednička poruka data je na kraju filma kroz dirljivo obraćanje Ani: Draga Ana, pamtimo zbog tebe, zbog nas i zbog onih koji tek dolaze!“, navedeno je u saopštenju Srpke dopunske škole u Berlinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *