U vreme održavanja mnogih manifestacija, sabora i vašara, tokom leta se uvek može videti, a i probati nešto novo. Na štandovima polako ali sigurno svoj put do kupaca pronalazi mađarski tradicionalni Kurtoš kolač koji se sprema na veoma zanimljiv način.
Bruski kofer je putujući zastao pored ove poslastice za koju se, s obzirom na to da se peče na žaru, ne bi nikad reklo da je reč o slatkišu.
,, Kolač pravimo od slatkog- kiselog testa koje se namotava na kalup. Prethodno je testo uvaljano u šećer i tako se peče na žaru. Kad se karamelizuje šećer, opet valjamo testo u neki ukus kao što je kokos, cimet, lešnik… Ljudima je interesantno a i ukusno“, rekao je Danijel Požar iz Subotice čiji štand sa ovim kolačem možete videti na mnogim manifestacijama širom Srbije.
Kurtoš kolač je poreklom iz Transilvanije odnosno Zemlje Sekelja, područja u Rumuniji koje nastanjuju Sekelji, mađarska etnička grupa. Poznat je i po nazivu Dimnjak kolač i jedan je od simbola Mađarske.