KREATIVNIM UČENJEM DO UPOZNAVANJA  VRŠNJAKA I DRUGIH KULTURA

     Engleski jezik spojio osnovce evropskih zemalja

Učenici sekcije engleskog jezika OŠ ,,J.J. Zmaj’’ učestvovali su u međunarodnom projektu na eTwinning platformi  TwinSpace, gde su zajedno sa vršnjacima iz Poljske, Rumunije, Grčke, Turske i Litvanije na engleskom jeziku kreirali  brojne sadržaje i na taj način razmenjivali  znanje i učili o drugim kulturama.

eTwinning  je platforma  za školsko obrazovanje koja povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.

Tokom projekta koji nosi naziv ,,Naš folklor, vaše priče’’, osnovci četvrtog i petog razreda su sa svojom nastavnicom Marijom Đenadić Torbicom naučili da koriste mnogobrojne veb alate kojima su kreirali sadržaje poput logoa, pravljenje avatara i postera.

Crtali su likove, veb alatima oživeli svoje crteže i osmislili celu bajku. Bajka, kao i ostali materijali i produkti svih škola iz šest zemalja nalaze se na zajedničkoj prezentaciji u kojoj je opisan celokupan rad svih nastavnika i učenika. Stvorena je digitalna antologija kao živopisna zbirka narodnih priča iz svih zemalja učesnica. Prezentaciju možete pogledati ovde

Galeriju slika bruskih osnovaca možete pogledati ovde

U opisu projekta ,,Naš folklor, vaše priče’’ ističe se da je reč o obrazovnoj inicijativi, osmišljenoj da premosti kulturne praznine i podstakne dublje razumevanje raznolikog evropskog nasleđa među mladim učenicima uzrasta od 7 do 11 godina. Angažovanjem učenika u digitalnoj prezentaciji i razmeni narodnih priča svojih naroda, ne samo da se slavi bogata tradicija pripovedanja koja je jedinstvena za svaku zemlju, već i unapređuju ključne kompetencije u kulturnoj svesti i izražavanju.

Galeriju logo kreacija pogledajte ovde

Deca su kreirala i digitalnu knjigu, a prepričanu narodnu bajku ,,Zlatna jabuka i devet paunica“ možete pogledati na ovom linku

Dodaje se i da projekat koristi digitalne alate za  kreativno pripovedanje, kolaborativno učenje i međukulturalne interakcije, promovišući ne samo lični i društveni razvoj, već i veštine digitalne pismenosti. Radeći aktivno na projektu, učenici su produbili svoje razumevanje narativa, tematskih elemenata i moralnih pouka narodnih priča. Naučili su i kako kreativno i odgovorno treba koristiti tehnologiju.

,,Naš folklor, vaše priče” je kreiran sa ciljem da promoviše veštine saradnje i timskog rada jer će, radeći na zajedničkim projektima sa vršnjacima iz različitih zemalja, učenici unaprediti svoju sposobnost da efikasno rade u timu, poštuju različite perspektive i pregovaraju o rešenjima. Takođe, cilj je i unapređenje obrazovnih iskustava, promovisanje kulturnog razumevanja i osposobljavanje učenika veštinama neophodnim za “konektovan”, digitalni svet, zaključuje se u opisu projekta.

foto: Marija Đenadić Torbica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *