Lazar živi svoj san

Ljubav prema arheologiji odvela je bruskog gimnazijalca čak u Sloveniju

Za njega je arheologija najvažniji životni poziv. Zato je gradić Koper u Sloveniji postao mesto gde će Lazar Đokić studirati i istraživati.

Naš sugrađanin je nakon gimnazijskih dana u Srednjoj školi Brus iskoristio prednosti besplatnog školovanja koje Slovenija nudi  studentima iz zemalja bivše Jugoslavije i odlučio da, kako kaže, napravi svoj prvi samostalni korak.

Lazar zivi svoj san

 

,, Mene je arheologija oduvek zanimala. Još kao dečak sam stalno kopao rupe ne bih li pronašao neki predmet ili praistorijsku kost. I danas me fascinira Egipat, paleontologija.

Kada sam saznao da se u Sloveniji mogu upisati studije i to besplatno, odmah sam konkurisao.

Čak ni roditelji nisu verovali da ću biti primljen. Evo me sada u Koperu, najstarijem slovenačkom gradu i studiram arheologiju i istoriju na Primorskom univerzitetu..” rekao je Lazar.

Koper je najveća luka u Sloveniji, smeštena između Trsta i Izole. Nekada je bio ostrvo, a sada kao primorski gradić koji izlazi na Jadransko more privlači pažnju turista brojnim manifestacijama i velelepnom arhitekturom.

Luka Koper

Grad je živ, sa dosta brucoša. Mi kao studenti imamo mnogo povlastica  kao što su jeftinije karte za bioskop, besplatno treniranje bilo kog sporta, organizovana studentska putovanja…

Pored učenja možemo da radimo i u skladu sa obavezama na fakultetu organizujemo radno vreme. Na taj način imamo priliku da sami plaćamo stan, hranu i obezbedimo pristojan život.

Slušam predavanja na slovenačkom, mada svi znaju srpski i jezik kao barijera ne postoji.

Najobimniji predmet koji imam je kultura Sredozemlja i dinastije Egipta ali je pored  obilaženje arheoloških nalazišta, biblioteka i muzeja i najzanimljiviji”objašnjava Lazar.

Upoznao je, kako kaže, mnogo dobre ljude i planira da posle trogodišnjih osnovnih studija upiše master. Iako mu nedostaje porodica, drugari, ulica i komšiluk, Lazar je srećan što ima priliku da se bavi onim što najviše voli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *