LEPOTE KOJIMA SMO OKRUŽENI…MANASTIR U PLEŠU

Cvrkut ptica, žubor potoka, neopisiva tišina  i radost preovladavaju čim zakoračite u dvorište manastira Svetih Vrača Kozme i Damjana u Plešu.

Smešten u podnožju Goča, Željina i Kopaonika, manastir je od Brusa udaljen oko 16, Aleksandrovca 18 a od Vrnjačke Banje 31 kilometar. Kako kazuje jeromonah Damaskin Trailović, manastir mnogi posećuju, naročito za slavu, kada ovde prođe oko 2000 ljudi.

,, Ovo je biser Gornje Župe, ljudi vole da dođu, da se pomole pre svega za zdravlje, jer, Sveti Kozma i Damjan su bili lekari tj. vrači. Rusi i dan danas za lekara kažu vrač. Retki su manastiri posvećeni ovim svecima. Pored Pleša postoji Zočište blizu Prizrena, manastir na Zlataru, Vračevo kod Leposavića i Zlatenac kod Svilajnca“, istakao je jeromonah  Damaskin Trailović.

Prema njegovim rečima, smatra se da je manastir sazidan oko 1420. Kad je knez Lazar obnovio Koznik, pretpostavlja se da je obnovio i manastir u Plešu. Upravu nad tvrđavom Koznik imao je Radič Postupovič koji je bio na dvoru cara Lazara. Prema predanju, manastir je bio aktivan do 1901. godine, kada je velika poplava znatno oštetila manastirski konak. Devedesetih godina su meštani želeli da obnove crkvu, a kada je 2003. iz manastira Studenica u Pleš došlo tročlano bratstvo na čelu sa jeromonahom Damaskinom, započet je monaški život u ovoj svetinji.

Manastir je oživeo i samo mesto Pleš. Otvorilo se više restorana i turisti, naročito oni koji posećuju Vrnjačku Banju, obilaze i ovaj kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *