MALIŠANI POKAZALI U NAJBOLJEM SVETLU IZVORNO STVARALAŠTVO PRED DOMAĆOM PUBLIKOM

Defileom kulturno – umetničkih društava iz Rasinskog okruga bruskim ulicama  otpočela je 22. Smotra dečjeg izvornog stvaralaštva i koreografisanog folklora. Na velikoj sceni Centra za kulturu Brus članovi ansambala pokazali su svoje umeće u pevanju i sviranju izvorne muzike.

Šef odseka za društvene delatnosti opštinske uprave, Nikola Zbiljić zvanično je otvorio Smotru dečjeg izvornog stvaralaštva i naglasio značaj ove manifestacije za opštinu Brus  koja već godinama uspešno organizuje ovakav vid negovanja narodne kulturne tradicije.

Gromoglasni aplauzi publike dokazali su da deca Rasinskog okruga  zaista neguju narodno izvorno stvaralaštvo i afirmišu kulturne vrednosti. Na manifestaciji je učestvovalo pet ansambala među kojima su domaćini Etno grupa Brus i KUU„ Kopaonička frula”, kruševački Folklorni ansambl „Čarapani“ i KUD „Stanislav Binički“ Jasika, kao i Društvo za negovanje pesme, igre i običaja „Tradicija“ iz Trstenika.

Selektor ovogodišnje Smotre Dragoljub Milosavljević  izabraće najbolje predstavnike koji će učestvovati na završnoj republičkoj Smotri dečjih ansambala i to 4. juna u Badnjevcu za dečje izvorno narodno stvaralaštvo a 11. juna  u Batočini za koreografisani folklor. Selektor Milosavljević koji je i  član stručnog odbora za narodnu igru u Savezu amatera Srbije naglašava da se traže najkvalitetnije dečje grupe i napominje da je mnogo  manji broj dece nego ranijih godina.

Smotra narodnog stvaralaštva osnovana je pre 36 godina na inicijativu Odbora za narodnu umetnost sa ciljem da prati stvaralaštvo dece.  Generalni pokrovitelj okružne manifestacije je opština Brus u organizaciji Centra za kulturu Brus i Saveza amatera Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *