MINISTAR EDIN ĐERLEK POSETIO OPŠTINU I OBIŠAO CENTAR ZA KULTURU

Opštinu Brus danas je po drugi put u poslednjih šest meseci posetio ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek koji je ovom prilikom u razgovoru sa predsednikom Daliborom Savićem i saradnicima najavio dalju podršku Ministarstva bez portfelja opštini kada je reč o novim planiranim projektima. On je obišao i Centar za kulturu čiji krov je nedavno saniran upravo zahvaljujući sufinansiranju Ministarstva koje je uložilo 2,4 miliona dinara.

,,Nama su pored ulaganja u komunalnu putnu infrastrukturu veoma bitna ulaganja u socijalnu infrastrukturu jer ta socijalna dimenzija razvoja je jednako važna kao i ekonomska. Prošle godine je u opštini Brus bilo velikih padavina  i mnogo je bilo štete, opština je mnogo ulagala u putnu infrastrukturu i u nedostatku novca smo gledali da pomognemo ovoj opštini u sanaciji krova Centra za kulturu koji predstavlja jedno od najvažnijih mesta okupljanja gde se odvijaju različiti događaji. Mnogo nam je važno da u malim sredinama postoje sadržaji kako bi ljudi ostajali. Nije dovoljno samo da imate infrastrukturu, jako je bitno da imate i sadržaje“, istakao je ministar Đerlek.

On je napomenuo da je sa predsednikom opštine razgovarao i o razvojnim potencijalima Brusa poput poljoprivrede i turizma.

,,Dogovorili smo da sufinansiramo projektno-tehničku dokumentaciju za bušotinu za brusku banju koja može dovesti do toga da to bude glavni pokretač razvoja ove opštine i da se više ulaže u seoski turizam. Treba da se razvijamo odozdo ka gore, da iskorišćavamo resurse regiona i da njih stavljamo u funkciju razvoja što je važno u procesu ravnomernog regionalnog razvoja. Mi smo za godinu dana mandata, dva projekta sufinansirali opštini Brus i posebnu pažnju ćemo posvetiti Brusu, budući da se nalazi u četvrtoj kategoriji razvijenosti. Proces depopulacije je veliki u opštini i zato radimo kako bi na neki način zadržali mlade ljude ovde. Država će uložiti ogromna sredstva u nerazvijene opštine jer nam je problem demografije jedan od ključnih“, naglasio je ministar i podsetio na stopu fertiliteta koja je trenutno 1,62 a cilj je da se dođe do stope od 2,1 koja bi predstavljala populacioni rast.

Predsednik opštine Dalibor Savić se zahvalio Kabinetu ministra na sufinansiranju projekta sanacije krova Centra za kulturu i plana razvoja opštine Brus. Do sada je ukupna vrednost podržanih projekata 3,3 miliona dinara.

,,Izvesno je da ćemo nastaviti našu saradnju koja će doprineti daljem unapređenju naše opštine“, poručio je Savić.

Prilikom obilaska krova Centra za kulturu, ministra je dočekalo KUU ,,Kopaonička frula“ a direktor ove ustanove, Perica Jovanović je ministru uručio zahvalnicu i simboličan poklon- sliku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *