MLADOST, LEPOTA, ISKUSTVO, KULTURA I TRADICIJA NA KONCERTU ,,KOPAONIČKE FRULE“

Kolom ,,Rasinka“ i pesmom ,,Mi smo deca neba“ KUU ,,Kopaonička frula“ je otvorilo godišnji koncert na kome je bruska publika uživala u izvornim pesmama, tradicionalnim igrama i zvucima frule.

,,Kopaonička frula“ je ugostila i članove KUD ,,Drainac“ iz Blaca, KUD ,,Grozd“ iz Aleksandrovca, zajedno sa KUD ,,Tradicija“ iz Trstenika i KUD ,,Rasina“ iz mesta Veliki Kupci koji su se predstavili tradicionalnim igrama i sa domaćinima izveli zajedničku koreografiju.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja, Sanela Kljajić istakla je da ,,Kopaonička frula“ dugi niz godina neguje narodnu tradiciju.

,, Tokom protekle godine imali smo mnogo nastupa. Kroz naše Udruženje prošlo je mnogo dece, tokom svih godina našeg postojanja prihvatali smo i nove, moderne trendove, ali smo očuvali tradiciju i kulturnu baštinu“, rekla je Sanela Kljajić.

Veliki uspeh Kopaoničke frule “ je i plasman na Republičku smotru dečijeg izvornog stvaralaštva.

,, I ove godine smo ostvarili plasman na Republičku smotru koja će se održati prvog juna u Badnjevcu. Predstavićemo se tradicionalim kolom ,,Rasinka“ koje je komponovao Milovan Vuković Zis i pesmom ,,Vrbice vrbo zelena“. Mogu sa ponosom da kažem da je ovo treća godina kako sam ja u Udruženju i treća godina kako idemo na Republičku smotru. Ponosna sam na decu i mnogo ih volim, nastavićemo ovako i dalje da radimo“, poručila je Kljajić.

Godišnjem koncertu prisustvovali su i predstavnici opštine Brus, a predsednik Skupštine opštine, Ivan Đokić istakao je da je negovanje tradicije veoma važno za svako društvo.

,,Negovanje folklora i narodne tradicije za našu lokalnu samoupravu, kao i za našu državu je od velikog značaja jer negujući narodnu tradiciju mi negujemo i kulturu sećanja koja je od ključnog značaja za rast i razvoj naše zemlje. Upravo iz tog razloga sam srećan kada vidim da je sala puna, da naše Udruženje ,,Kopaonička frula“ ima ovoliko članova. Hvala svim roditeljima koji svoju decu usmeravaju u ovom smeru i pozvao bih ostale da dođu u Centar za kulturu i učlane svoje mališane u Udruženje“, rekao je Đokić.

Tokom koncerta, publika je aplauzima podržavala svako izvođenje numera, a na kraju je i zaigrala sa svim učesnicima.

KUU ,,Kopaonička frula’’ je svoju delatnost započelo 1985. godine formiranjem frulaške sekcije na inicijativu  Milutina Cvejića Cveje sa idejom da mladi nauče da sviraju frulu, zavole narodnu tradiciju i sačuvaju svoje korene. Danas Udruženje broji oko 100 članova koji pohađaju frulašku, pevačku i folklornu sekciju. Članovi su osvajači brojnih medalja i priznanja među kojima su i nagrade iz Prislonice i pehar za najbolji orkerstarski nastup.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *