MUZIKA KAO INSPIRACIJA

Ko god je otišao do Centra za kulturu Brus verovatno je čuo zvuke klavira ili harmonike iz sale gde mladi  Perica Jovanović koji vodi ovu ustanovu, neumorno uvežbava nove note i planira neki od kulturno-umetničkog programa. Njegova ljubav prema umetnosti prenosi se i na publiku koja čini se, sve češće posećuje ovaj hram kulture u maloj bruskoj varošici.

,,Ljubav prema muzici gajim od malena jer potičem iz muzičke porodice. Moj rođeni brat svira violinu, otac gitaru, stric klavijature, deda je svirao gitaru, pradeda violinu. Prvi susret sa instrumentom sam imao u nižoj Muzičkoj školi ,,Stevan Hristić“ u Brusu, u klasi profesora Dragoljuba Grkovića. Za dve godine sam završio tri razreda i na predlog profesora nastavio školovanje u kruševačkoj Muzičkoj školi“, priseća se Perica svojih školskih dana.

Niže muzičko obrazovanje ovaj mladi Brusjanin završava kao đak generacije. Nakon Srednje muzičke škole, upisuje Fakultet umetnosti u Nišu i uspešno diplomira kao profesor harmonike- akordeonista.

,,U Nišu sam bio u klasi profesora Dejana Živkovića koji je nedavno i održao koncert klasične muzike u Centru za kulturu Brus kada smo imali priliku da čujemo dela Rahmanjinova i Pjacole. Bio sam  i u klasi profesora Nikole Pekovića i Miljana Bjeletića koji su učinili da harmoniku i klavir zavolim još više“, naglašava Perica.

Kao v.d. direktora, Perica je u poziciji da svojim najpre muzičkim afinitetima obogati program ove ustanove. To mu kaže, predstavlja izuzetnu čast i zadovoljstvo.

,,Ja sam još ranije držao muzičku sekciju u ovoj ustanovi , imao sam učenike za klavir i harmoniku i danas ti učenici pohađaju takođe muzičku školu. Meni je puno srce kad mi stariji ljudi priđu i čestitaju i lepa reč mi mnogo znači, to je moj najveći uspeh. Toliko se emocija probudilo u meni kad je vrtić imao priredbu i tad je bilo prelepo. Uvek sve posmatram iz kino sobe jer tamo se najbolje vidi scena“, ističe Jovanović.

Bruska publika će u narednom periodu svakako biti u prilici da proprati bogat kulturno-umetnički program Centra za kulturu Brus.

Pored izložbe slika Brusjanina Aleksandra Stanića koja će biti otvorena još nekoliko dana i obeležavanja Dana škole OŠ ,,J.J. Zmaj“, početak prazničnog decembra obeležiće najpre dve projekcije filmova. Zatim će se u ovoj ustanovi zajedno sa Društvom MNRL ,,Pčelice“ obeležiti Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Za 8. decembar planirana je promocija knjiga autora Radovana Tačića koju organizujemo zajedno sa Narodnom bibliotekom Brus, a sredinom meseca najmlađi će uživati u dve predstave za decu. Hladne zimske dane ugrejaće i tradicionalni koncert niže Muzičke škole u Brusu, a profesor Krasić prirediće ,,Veče smeha“.

Očekuje nas i koncert umetnika na flauti i klaviru i još mnogo najnovijih filmova. Mnogo razloga da mladi ali i stariji posete ovu kulturnu ustanovu.

Tekst je deo projekta  “Mladi pokreću Brus“ podržan od strane Opštine Brus u okviru sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *