NA DANAŠNJI DAN ROĐEN NIKOLA TESLA

                            Zahvaljujući Nikoli Tesli, ovaj tekst je stigao do uređaja na kom ga čitate

Nikola Tesla, izumitelj naizmenične struje, pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, generatora, transformatora i autor niza patenata na kojima se zasniva savremena elektronika i elektrotehnika, rođen je na današnji dan 1856. godine u Smiljanu, u Lici, u srpskoj porodici(tada Austrijsko carstvo, danas Hrvatska).

Tesla je bio pionir radio tehnike, bežične telegrafije i radara. Boravio je tokom školovanja u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu. Studirao je u Budimpešti i Parizu, a zatim otišao u SAD gde je ostao do kraja života.

U Americi je počeo da radi u Edisonovoj kompaniji koja je insistirala na jednosmernoj struji, a kasnije je kompanija Westinghouse otkupila njegove patente za naizmeničnu struju. Teslin izum je preneo električnu energiju na velike udaljenosti i upotrebljava se i danas. Na Nijagarinim vodopadima izgrađena je prva centrala po Teslinom sistemu  i otvorena 1896. puštanjem struje do grada Bafala, što je tada bilo čudo.

Nikola Tesla je zaslužan za više od 700 pronalazaka. Jedan je od najvećih umova u istoriji svetske nauke i njegovi izumi predstavljaju temelj naučno- tehničkog razvoja čovečanstva.

Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona kao i jedinica jačine magnetnog polja.

Preminuo je na Božić 1943. u Njujorku.

U Srbiji je 10. jul Dan nauke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *