NA DANAŠNJOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI PRIKUPLJENO 89 JEDINICA, PRIKUPLJANA I POMOĆ ZA JULIJU LUKIĆ

Na prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno je 89 jedinica krvi, saopštio je Crveni krst Brus. Akciji u Centru za kulturu Brus se odazvalo 96 davalaca a po prvi put je troje dalo krv. Iz Zavoda za transfuziju krvi Niš ističu da su zadovoljni odazivom, s obzirom na to da su u odnosu na isti period prošle godine Brusjani došli u većem broju (na prošlogodišnjoj akciji prikupljena je 71 jedinica krvi).

,,Iskoristio bih priliku da se zahvalim Opštini i Crvenom krstu jer bez njihove saradnje i domaćinstva naša uspešnost ovakvih akcija ne bi bila ni blizu na ovako visokom nivou. Što se tiče samih zaliha one su stabilne dvodnevno, trodnevno, međutim da bi tako i ostalo neophodno je da odaziv na ovakvim i sličnim akcijama bude u što većem broju, što jeste slučaj danas ovde u Brusu. Do 12 sati je dalo čak preko 70 davalaca“, naglašava doktor Dejan Obradović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

On ističe da davanje krvi nema nikakvog negativnog efekta te da svako ko ispunjava određene uslove može biti davalac.

,,Prvi uslov je da osoba bude punoletna, raspon od 18 do 65 godina. Kod svakog davanja se popunjava upitnik sa pitanjima koja se tiču informacija opšteg zdravstvenog stanja, sledi kraći lekarski pregled, određivanje vrednosti hemoglobina i na osnovu svih tih parametara lekar procenjuje da li osoba može da da krv. Samo davanje traje od tri do pet minuta. Ne postoji veštačka zamena za krv tako da je jedini izvor krvi zdrava osoba. Mi apelujemo posebno na mlade ljude jer nam je bitno da procenat davanja povećamo  na 5 posto, što bi bio veliki uspeh za nas“, poručuje doktor Obradović.

Obradović dodaje da su zalihe krvi tokom letnjih meseci na nivou cele Srbije snižene tako da bi ljudi trebalo u tom periodu da budu intenzivniji u davanju ove dragocene tečnosti.

Na današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi postavljene su i donatorske kutije u kojima se prikupljaju sredstva za sugrađanku Juliju Lukić koja boluje od tumora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *