NAJBOLJI ČAK I MEĐU PROFESIONALCIMA

Bogdan Nikolić, Konstantin Kostić, Jovan Jovanović, Ivan Tošev i Vanja Vidojević osvojili su nagradu za najbolju produkciju Republičkog festivala učeničkog filma  ,,Filić Filmić“ u Velikoj Plani i to u konkurenciji među kojima je, pored oko 20 škola, bilo i profesionalne filmske produkcije. Nagradu su dobili za film ,,Priča jednog gitariste’’, a njihov mentor i profesor Mladen Tošev istakao je da su đaci Srednje škole Brus, tj. odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku stvaranjem ovog filma pokazali visoke kompetencije u montaži, kreiranju specijalnih efekata, tehničkoj izradi i  snimanju filma dronom i kamerom.

,,Ove godine je na festivalu učestvovala i profesionalna filmska produkcija, što našoj nagradi daje ogroman značaj i predstavlja verifikaciju i valorizaciju ogromnog rada i truda koji su ovi učenici uložili u stvaranju filma. Ovaj uspeh predstavlja i verifikaciju kvaliteta nastavnog procesa koji se odvija u odeljenju Gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Rad u sekciji ,,Mika Đorđević“ podrazumeva primenu stečenih znanja, veština i sposobnosti, primenu digitalnih kompetencija i funkcionalnih znanja koji su učenici stekli u redovnoj nastavi u okviru svog rada i njihove kompetencije i znanje neosporno su visoke“, rekao je profesor Tošev.

Vodeću ulogu u filmu ima trinaestogodišnji Bogdan koji voli da svira gitaru. Samouk je, bez dana muzičke škole. Rock ‘n’rol zvuk upoznaje onog trenutka kada mu otac poklanja ploču legendarnog Džimija Hendriksa ,,Band of Gypsys“. Počinje da svira njegove prepoznatljive zvuke, ali i muziku čuvenog Točka, Stevie Ray Vaughana, Led Zeppelina, The Allman Brothers Benda…

Glavni krivci za ovu prestižnu nagradu naglasili su da im nije bilo teško tokom kreiranja samog filma.

,, Ideju za film smo dobili na osnovu teme koju smo imali, a to je život je san. Tražili smo naše drugare iz škole koji imaju neki talenat i onda smo hteli da napravimo nešto što je autentično, što se do sada nije videlo. Došli smo na ideju za rok film pošto neki od nas i slušaju tu vrstu muzike. Pozvali smo našeg drugara Bogdana Nikolića iz osnovne koji već neki period svira gitaru i u tome je uspešan i on nam je pomogao da realizujemo sve“, rekao je Konstantin.

,,Rok muziku slušam oduvek a bluz sam počeo pre oko dve godine i od tad sam se stvarno zaljubio u gitaru. Za Novu 2023. sam dobio prvu gitaru. Prve akorde me je naučuo Gagi Grković, a Žarko Rilak me naučio skali. Uglavnom učim sam, sviram svakog dana po par sati, to me opušta i ne dosađuje mi. Najviše volim da slušam ,,Pink Floyd“, ,,Led Zeppelin“ i ,,Allman Brotherse“ a od gitarista Stivija Rejvona, Hendriksa, Erika Kleptona, bluzere kao što je Albert King, Bibi King. Među mojim vršnjacima nema puno dece koji slušaju tu muziku i kroz film sam hteo da im pokažem lepotu te muzike“, naglasio je Bogdan.

,,Ovim filmom mi smo hteli da vratimo rock’n’rol na muzičku scenu. Bogdan u ovom filmu najviše svira rifove najpoznatijih rok’n’rol bendova kao što je Led Zepelin, Džimi Hendriks i mnoge druge.  Vanja i ja smo imali ulogu da editujemo efekte i radimo montažu, Jovan i Konstantin su snimali dronom i kamerom“, rekao je Ivan.

,,Nismo imali puno vremena da snimimo film pošto smo imali dosta filmova koje smo hteli da završimo. Za poslednji smo imali dva tri dana vremena da snimimo i onda smo snimili sve za jedan dan, sutradan editovali i uradili“, objasnio je Jovan.

Doprinos filmu dali su i recitator Luka Petrović i spoljni saradnik Goran Popović.

Podsetimo, ovo je četvrto po redu priznanje u tri školske godine koje na republičkim festivalima osvajaju učenici IT odeljenja i članovi Studija za kompjutersku animaciju i film „Mika Đorđević“ bruske škole zajedno sa njihovim profesorima mentorima Mladenom Toševim i Marijom Milosavljević (2 x Velika Plana, Vrmdža, Novi Sad). Osvajanjem dve nagrade u Velikoj Plani, srednjoškolci su na poklon dobili dron prošle i fotoaparat ove godine koji će im umnogome pomoći u stvaranju novih, još boljih filmskih ostvarenja.

Tekst je deo projekta  “Mladi pokreću Brus“ podržan od strane Opštine Brus u okviru sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

One thought on “NAJBOLJI ČAK I MEĐU PROFESIONALCIMA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *