NJEGA MOŽETE NAJČEŠĆE VIDETI U MALINJAKU ALI U SVOJOJ SOBI STVARA PRAVA UMETNIČKA DELA

Mladog Aleksandra Stanića iz Graševaca obično možemo videti na njivi u svojim voćnacima. Njegove ruke su međutim mnogo veštije kada se dohvati četkica i boja. Ovaj svestrani mladić u toplini svoga doma stvara pravu umetnost.

,,Moja soba je mini atelje, kada mi dođe inspiracija ja slikam, u trenutku to može biti pejzaž, siluete,  šta god mi padne na pamet. Koristim tempere na platnu, a radim i drvenim bojama. Moja kuća je puna slika a uglavnom svoje radove poklanjam prijateljima i rođacima”, kaže Aleksandar.

Aleksandar najviše slika tokom zime kada sve utihne i ne bavi se mnogo primarnim poslom, poljoprivredom i pčelarstvom. Voli ikonopisanje i duborez a crtao je i poneki mini strip. Često oslikava unutrašnje zidove kuća.

,, Ja slikam od kad znam za sebe. Kao mali sam puno crtao i iako nisam znao slova, znao sam da nacrtam likove iz crtaća, tada popularne digimone i pokemone. Sećam se da nisam roditeljima tražio nešto mnogo igračaka već svesku i olovku da crtam. U osnovnoj školi je jedan moj rad bio objavljen u tadašnjem školskom časopisu ,,Školarac””, objašnjava Aleksandar.

Ovaj svestrani mladić je diplomirao na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, radio tamo kao asistent, i vratio se u rodni Brus da uživa na svom imanju u voćnacima i nastavi porodičnu tradiciju tesarskog zanata. Iako radi, kako kaže od sunca do sunca, nije mu teško jer ga rad ispunjava. A slikanje je, kaže, uvek tu. Možda čak upiše i Likovnu akademiju.

,,Nikad nisam prestajao da slikam. Imao sam jednu pauzu tokom srednje škole, ali kada inspiracija nadođe to mora da se pretoči na platno. Volim pejzaže našeg bruskog Duška Stevovića i Česija, sviđaju mi se radovi Save Šumanovića i Paje Jovanovića. Španski nadrealista Salvador Dali mi je takođe interesantan”, kaže  Aleksandar.

U Graševcima živi pravi kreativac koji u svemu vidi lepotu života. Vredno radi od jutra do mraka ali zna da uživa u kampovanju,lovu a ponajviše u stvaranju slikarskih umetničkih dela.

 

3 thoughts on “NJEGA MOŽETE NAJČEŠĆE VIDETI U MALINJAKU ALI U SVOJOJ SOBI STVARA PRAVA UMETNIČKA DELA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *