Tajni recept Zdravića – porodica i sloga
Proizvodi gazdinstva Zdravić iz Brusa iz godine u godinu pronalaze put do sve većeg broja kupaca željnih domaće kuhinje i zdrave hrane. Džemovi, slatka, ajvar, voćni sirupi, likeri, vina ili rakije koje prave znalačke ruke Milene i Ace Zdravića mogu se naći na mnogim trpezama u skoro svim krajevima naše zemlje. Njihov podmladak Djole i Vlada ali i bruska snajka Vanja su tu da plasiraju proizvode i učine ih vidljivim.
,,Neizvesnost u plasiranju svežeg voća je jedan od razloga što smo krenuli da sami nešto proizvodimo. Majka je ionako pravila džemove, slatka i ostalo a mi smo to poklanjali prijateljima i poznanicima. Svi su bili oduševljeni i onda smo razmislili da sve podignemo na viši nivo, uložili u etikete, pokušali da se organizujemo i nismo verovali da će ovako dobro ići skoro tri godine’’, objašnjavaju Vlada i Vanja prisećajući se prve porudžbine.
,, Postavili smo oglas na Halo oglasima gde se javila baka Nada i poručila pet flaša vina. Tih pet flaša smo poklonili a ona i dan danas poručuje od nas. Najveću porudžbinu do sada smo imali za novu 2023. godinu – po pedeset flaša likera, rakije, sto tegli ajvara i ostalih proizvoda. Nekako je sve to stalo u naš mali auto’’.
Proizvodi porodice Zdravić se danas mogu naći na rafovima nekoliko prodavnica zdrave hrane, u kantinama beogradskih firmi, ali i na sajmovima hrane.
,,Forsiramo prodaju preko interneta. Cilj nam je komunikacija sa kupcima i dostava do vrata. Osluškujemo kupce i prilagođavamo se njihovim potrebama. Za sada ima najviše interesovanja za ajvar, sirupe od višnje, maline, proizvode od šumskih jagoda, borovnica i divljih kupina. Beograd i Novi Sad su najčešće mesta gde isporučujemo naše proizvode.’’, rekli su Vlada i Vanja, inače diplomirani ekonomisti.
Na pitanje koliko je komplikovano uopšte započeti porodični biznis,Vlada je zaključio da nije mnogo, ali da su važni rad, želja i spremnost na neka odricanja, prihvatanje neuspeha i kritike naročito u početku. Kaže da je sloga u porodici i dobra organizacija ono što je najvažnije za bilo šta, pa i za ovaj posao. Pored toga, tu je i sam gradić Brus sa mnogo potencijala koji tek treba da se razvija.
,,Brus ima toliko mogućnosti za dalji razvoj u proizvodnji hrane, ljudi se ka tome i okreću, mislim da niko nema problem da proda već je proizvodnja problem, ljudi ne mogu da stignu da naprave koliko je potrebno. Čini mi se da su svi bruski proizvodi dobro prihvaćeni i da su svi zadovoljni. Ovde ima potencijala za turizam takođe, možda i mi otvorimo smeštajne kapacitete u budućnosti’’, sa puno entuzijazma istakla je Vanja.
Pred Zdravićima je nova sezona pravljenja domaćih specijaliteta, najpre od zove, koja prva stiže, a zatim i ostalog voća. Ono što je sigurno je da će njihovi proizvodi biti u rukama mnogih zadovoljnih kupaca.
Tekst je deo projekta “Mladi pokreću Brus“ podržan od strane Opštine Brus u okviru sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.