OD DANAS POČINJE PRIJAVA MALIŠANA ZA UPIS U PU ,,PAHULJICE“

Danas počinje prijava za upis u PU ,,Pahuljice“ i trajaće sve do 17. maja, saopštila je direktorka ove ustanove, Ana Marković-Đurđević. Roditelji mogu konkurisati za upis dece u jaslenim grupama( od jedne do tri godine), vrtićkim (od tri do pet i po) i u pripremno-predškolski program.

,, Danas je aktivirana elektronska usluga eVrtić koja omogućava elektronsku prijavu. Prijava se podnosi na portalu eUprave, popunjavanjem jednostavnog online obrasca. Roditeljima je olakšan upis deteta u vrtić tako što im nije potrebno pribavljanje dodatne dokumentacije, već davanjem saglasnosti na online obrascu dozvoljavaju ustanovi da putem eUprave prikupi svu potrebnu dokumentaciju. Ukoliko je potrebna bilo kakva pomoć prilikom podnošenja prijave na eUpravi, roditelji u svakom trenutku mogu kontaktirati našu ustanovu telefonom ili mejlom gde će dobiti svu potrebnu pomoć za prijavu deteta. Vrata su nam uvek i u svakom trenutku otvorena“, istakla je direktorka vrtića.

Kada je reč o mališanima koji treba od septembra da pohađaju pripremno-predškolski program, a već idu u vrtić, Marković- Đurđević naglašava da podnošenje prijava nije potrebno jer će deca automatski biti prijavljena. Ovim grupama pripadaju deca rođena od 1. marta 2018. do 28. februara 2019.

Ona je dodala i da se sva potrebna dokumentacija nalazi na zvaničnom sajtu PU ,,Pahuljice“  https://www.vrticbrus.edu.rs/ , gde pored kompletne dokumentacije vezane za konkurs i upis deteta postoji link ,,Upis na klik“ gde klikom roditelji direktno dolaze do eUprave tj. online formulara za upis.

 

,,Svi roditelji koji imaju potrebe za vrtićem treba da podnesu prijave u datom periodu trajanja konkursa.  Zahtevi koji se podnesu u toku radne godine nisu važeći na redovnom konkursu za prijem dece za narednu školsku godinu, tako da ukoliko dete nije primljeno u ustanovu, zahtev se mora podneti ponovo u toku trajanja redovnog konkursa. Upisna komisija vrši upis dece isključivo u skladu sa smeštajnim kapacitetima vrtića i pedagoškim normativima koji su propisani zakonom i koji smo u obavezi da poštujemo. Sa polaskom dece u vrtić od prvog septembra, dalji upis dece zavisi isključivo od brojnog stanja dece koje se prati na mesečnom nivou i u skladu sa tim se dalje vrši upis. Mi ćemo se potruditi da se prošire smeštajni kapaciteti u zavisnosti od toga koliko se dece bude prijavilo.“, navela je direktorka Ana Marković-Đurđević.

Govoreći o grupama na seoskom području, direktorka je napomenula da vaspitno-obrazovni program vrtića postaje sve više dostupan i u ovim mestima.

,,Kada se roditelji prijavljuju putem eUprave važno je da izaberu željenu grupu tj. uzrast deteta i mesto u kom će dete ići u vrtić. Ove godine smo imali više premeštaja iz grupa iz centralnog vrtića u grupe na seoskom području što je za nas uspeh u smislu da smo uspeli i tamo da obezbedimo viši standard kada je reč o prostoru i o aktivnom radu. Strateški cilj naše ustanove je povećanje obuhvata dece uzrasta od tri do pet i po godina i dostupnost programa svakom detetu posebno u seoskim područjima. Dokument strategije za unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji je donesen u saradnji sa lokalnom samoupravom je upravo to što nam je pomoglo da zajedničkim snagama otvorimo što veći broj grupa na seoskom području i damo podršku porodicama da institucionalno u okviru sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja shvate značaj ranog razvoja dece“, zaključila je direktorka PU ,,Pahuljice“ Ana Marković-Đurđević.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *