ODBORNICI USVOJILI REBALANS BUDŽETA

Na drugom redovnom zasedanju Skupštine opštine Brus, većinom glasova odbornika usvojen je prvi rebalans budžeta opštine Brus za ovu godinu u iznosu od 877 miliona 457 hiljada dinara. Šefica Odseka za finansije opštine Brus Vesna Lazarević je u svom izlaganju iznela razloge povećanja budžeta koji je prvobitno iznosio blizu  853 miliona dinara.

,,Na razdelu Skupštine opštine došlo je do povećanja redovnog finansiranja političkih subjekata za iznos od 400, 000 dinara i razloga povećanja troškova za sprovođenje izborne kampanje za izbore u decembru 2023. Na razdelu Opštinskog veća, uvećana je pozicija 17 za 500. 000 dinara zbog potreba finansiranja rada članova Opštinskog veća za 2024. Razdela Opštinsko prvobranilaštvo – uvećano za 200. 000 za potrebe pokrića putnih troškova lica koji će obavljati poslove opštinskog prvobranioca. Socijalna i dečija zaštita-briše se iznos od milion dinara i od toga se iznos od 600, 000 preusmerava na finansiranje Centra za socijalni rad na ime jednokratnih pomoći i stalnih troškova. Povećava se finansiranje udruženja iz oblasti socijalno osetljivih grupa za 410. 000 iz razloga što se deo duga iz 2023. izvršilo plaćanje januara ove godine. Na osnovu odluke o povećanju osnovnog kapitala JKP ,,Rasina“ uvećanje iznosi 3 miliona dinara. Finasiranje rada opštinske izborne komisije uvećano je za 2,5 miliona dinara. Oblast zaštite životne sredine i zaštita prirode uvećava se za 120. 000 dinara na ime finansiranja udruženja protivgradnih strelaca u cilju sprečavanja štete od elementarnih nepogoda. Kod komunalnih delatnosti upravljanja i snabdevanja vode za piće uvećano je za 200. 000 na ime tekućih popravki i održavanja, a kod upravljanja i održavanja javnog osvetljenja umanjeno je sa 7 na 3 miliona dinara na ime tekućih popravki i održavanje ulične rasvete. Ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja smanjeno je sa prvobitnih 4, 5 miliona na 4, 2 miliona dinara a finasiranje ostalih udruženja je uvećano za 410. 000 dinara iz razloga što je deo duga iz 2023. isplaćen januara ove godine. Korigovana je pozicija kod mesnih zajednica za iznos od 16, 5 miliona dinara zbog dospeća dela sudskih presuda iz perioda 2016- 2020. godina. Tekuća budžetska rezerva po rebalansu iznosi 8 miliona dinara i biće korišćena za pokriće tekućih neplaniranih rashoda. Pokriće nabrojanih rashoda biće izvršeno uvećanjem prihoda na ime poreza na zarade iz razloga uvećanja istog za 17 odsto u ovoj godini i povećanja stope naplate poreza na imovinu. U prva tri meseca ove godine ostvareno je na ime tekućih prihoda i primanja 173. 301, 311 dinara“, rekla je Šefica Odseka za finansije, Vesna Lazarević.

Ona je istakla da je Opština potpisala i nekoliko ugovora sa Ministarstvima koji se odnose na unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, rekonstrukciju komunalne infrastrukture i dela saobraćajnice Kriva Reka-Novčići, kao i unapređenje mera populacione politike.

Članovi Grupe građana ,,Dr Duta“ su na sednici izneli nekoliko pitanja koja se odnose na rešavanje problema otpuštanja 138 radnika iz firme “Modital“ i stipendiranje studenata. Nebojša Jovanović je istakao da je prvobitni budžet donet bez javne rasprave i priložio amandman za povećanje budžeta za poljoprivredu. Govorio je između ostalog i o uvećanju poreza u prvoj zoni.

Predsednik Skupštine opštine Ivan Đokić je prilikom svog izlaganja naglasio da su svi akti objavljeni javno u Službenom listu opštine Brus i da budžet nije usvojen na njihovu ruku već uz konsultacije sa nadležnim Ministarstvom. Kada je reč o povećanju poreza u prvoj zoni, Đokić je istakao da postoji realna potreba da se porez uveća što je i zakonska obaveza. On je podsetio da u zakonu o prostornom planiranju postoji odredba koja se odnosi na umanjenje takse za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta, ako postoji nedostajuća putna ili komunalna infrastruktura.  Dodao je da je u periodu od 2020. do 2023. otvoreno blizu 100 novih radnih mesta. Kada je reč o otpuštanju radnika, Đokić je istakao da su u toku razgovori sa kompanijom ,,Kromberg i Schubert“ iz Kruševca o zapošljavanju radnika i da svako ko želi može da ode da radi. Rekao je i da je opština u kontaktu sa Razvojnom agencijom Srbije kako bi se rešio problem. Naveo je i da je obezbeđena projekno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vodovoda i očekuju da država pomogne. Kada je reč o poljoprivredi, Đokić je rekao da se budžet povećava iz godine u godinu. Pošto je sada smanjen, opština će se truditi da obezbedi sredstva iz drugih izvora finansiranja. Podsetio je da je nedavno 25 poljoprivrednika dobilo grantove u iznosu od po 66, 000 dinara u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i organizacije FAO i najavio značajnija sredstva od države. Takođe, istakao je da će opština nastaviti stipendiranje studenata.

Šef Odseka za društvene delatnosti Nikola Zbiljić je dodao da se svake godine smanjuje nezaposlenost i da 13 pronatalitetnih mera doprinose većem broju rođenih beba. Naglasio je da će opština i ove godine finansijski pomoći organizovanje mature. Rekao da je donesen plan razvoja opštine Brus koji se čekao više od dve decenije.

Raspravljalo se i o naplati parkiranja  pa je Goran Jeličić iz ,,Srbije protiv nasilja“ rekao da bi trebalo da se parking mesta u prvoj zoni ne naplaćuju za žitelje zgrada. Direktor JKP ,,Rasina“ je istakao da je reč o povlašćenoj  ceni od 800 dinara i da reč zapravo o drugoj zoni.

U okviru više od 60 tačaka dnevnog reda i dopune istog, potvrđeni su mandati šest odbornika Skupštine opštine, a većinom glasova usvojeni su usklađeni finansijski planovi Predsednika i Skupštine opštine, Opštinskog veća i Opštinske uprave Brus sa Odlukom o drugom rebalansu budžeta za 2023.

Tokom sednice, usvojeni su i usklađeni finansijski planovi javnih ustanova, kao i izveštaji o radu, planovi i programi rada u više javnih i obrazovnih ustanova.

Za vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu reimenovan je Perica Jovanović dok će na čelu Sportskog centra Brus u narednih godinu dana biti Stevan Popović. Većinom glasova usvojena su rešenja o razrešenju i imenovanju u nekoliko opštinskih, upravnih i nadzornih odbora u više javnih ustanova i organizacija. Izglasana je pomoć Miji Đidiću iz Milentije, heroju s Košara u vidu plaćanja priključka za električnu energiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *