ODRŽANA AKCIJA ČIŠĆENJA JEZERA ĆELIJE

U prvoj ovogodišnjoj akciji čišćenja jezera Ćelije, koju su zajedno organizovali predstavnici Mesne zajednice Zlatari, opštine Brus i Vodovoda Kruševac, skupljeno je oko 2000 vreća smeća i još mnogo krupnog otpada. Pored kampera i pecaroša, priobalje jezera čistilo je preko 270 učesnika volontera iz nekoliko opština i gradova, a za prevoz otpada bilo je angažovano 15 čamaca, 4 traktora i kamion JKP ,,Rasina“. Inicijator ove akcije Milovan Čikarić najavio je čišćenje obale u još nekoliko navrata.

,,Meni je drago što mi sa Ćelijskog jezera danas šaljemo divnu sliku, ako ništa drugo, ljudi su se danas družili a obale jezera ostaju čiste. Ovo je jedna od većih akcija, do juna imaćemo verovatno još jednu. Dve ključne tačke se čiste danas, oko ušća – Mala livada i deo od škole prema delu Gašanka kako ga mi ovde zovemo, dakle od ušća do brane. Imamo veliki broj čamaca, idu pored obale, organizovano iznosimo smeće, JKP ,,Rasina“dolazi da izveze. Vodovod Kruševac je obezbedio opremu, rukavice, džakove, imamo ručak, muziku… Ovde je došao veliki broj individualaca da čisti, iz Vranja, Beograda, Zaječara, Niša, Leskovca“, naveo je Milovan Čikarić.

Ističući veliki značaj Ćelijskog jezera u vodosnabdevanju Rasinskog okruga, direktor kruševačkog Vodovoda Vladimir Milosavljević je ukazao na važnost podizanja ekološke svesti.

,,Naziv akcije je simboličan ,,Zajedno za čisto jezero Ćelije“. Posebnu zahvalnost meštanima zaseoka Čikarići koji su bili jedni od idejnih tvoraca ove akcije. Čistimo prvi basen jezera Ćelije, zlatarskog bazena. Jezero Ćelije je jedini izvor vodosnabdevanja Kruševca, Ćićevca, Aleksandrovca i dela opštine Trstenik i po tome je njegovo očuvanje najznačajnije. Ove godine Vodovod Kruševac slavi 40 godina postojanja fabrike za proizvodnju pijaće vode u Majdevu  koja obezbeđuje zdravu vodu za preko 150. 000 stanovnika, a jedini njen izvor je jezero Ćelije. Svaka akcija očuvanja jezera je nama prioritet u održavanju našeg vodovodnog sistema. Zahvalio bih se svim učesnicima akcije koji imaju ekološku svest. Najveći zagađivači jezera su pritoke Blatašnica i Rasina. U postupku smo izgradnje dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Blacu i Brusu. Na taj način mi ćemo sprečiti dolazak svih otpadnih voda u jezero. Veliki zagađivači su i svi korisnici jezera koji svojom nebrigom ostavljaju otpad“, naglasio je Milosavljević.

Na čelu sa predsednikom opštine Daliborom Savićem,  Brusjani su danas zasukali rukave i krenuli u čišćenje priobalja Ćelija.

,, Nas je ovde četrdesetak, došli smo da podržimo akciju čišćenja jezera kako bismo doprineli očuvanju životne sredine u našem kraju. Zajedno smo  sa predstavnicima drugih opština i sve više se suočavamo sa velikim problemima i izazovima zagađenja kao i posledicama“, istakao je predsednik Savić.

Gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović  je takođe došao sa svojim saradnicima i sugrađanima da pomogne.

,,Na poziv predstavnika Mesne zajednice Zlatari sam danas ovde uz aktivno učešće u čišćenju obale jezera. Smatram da mi sami moramo da čuvamo i štitimo životnu sredinu, zahvaljujem se lokalnoj samoupravi Brus i javnim preduzećima. Neophodno je da čuvamo životnu sredinu i brinemo o ekologiji. Moj apel bi bio ka svima da u narednom periodu inspekcije pojačaju nadzor kako bi se svi odgovornije i svesnije ponašali prema onome što imamo“, poručio je gradonačelnik Prokuplja.

Obalu Ćelijskog jezera čistili su i osnovci OŠ ,,Branko Radičević“ iz Razbojne – područno odeljenje Zlatari.

Među učesnicima akcije bilo je i predstavnika Vojnog sindikata ,,Gvozdeni puk“, Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, Vodovoda Kruševac , Regata kluba Kruševac, Čuvarske službe ,,Rasina“ i ,,Rasina plus“, bruskog Udruženja ,,Osmeh srca“, Graditelja mira Kruševac, Lovačkog udruženja Blace, predstavnika opštine Brus i  grada Prokuplja,  ribolovci iz Blaca, Mesna zajednica Razbojna, PSD Srebrnac i meštani Zlatara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *