ODRŽANA PRVA SEDNICA PRIVREMENOG ORGANA OPŠTINE BRUS

IZBORI 2023.

Nakon što je raspuštena Skupština opštine Brus i formiran njen privremeni organ na čelu sa Valentinom Milosavljević i članovima Radovanom Stajićem, Daliborom Savićem, Milutinom Jeličićem i Vojislavom Milisavljevićem, održana je prva konstitutivna sednica ovog organa na kojoj se razmatralo o 14 tačaka dnevnog reda.

Među tačkama su se našli razmatranje nacrta poslovnika o radu Privremenog organa opštine Brus, rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine opštine, rešenja o prestanku mandata predsednika opštine, zamenika predsednika Skupštine opštine, sekretara Skupštine opštine, rešenja o prestanku dužnosti članovima stalnih radnih tela kSupštine opštine, o prestanku dužnosti predsednika opštine i zamenika predsednika opštine, o prestanku dužnosti članova Opštinskog veća opštine, o razrešenju pomoćnika predsednika opštine, odluke o uređenju radno pravnog  statusa predsednika i članova Privremenog organa opštine, odluke o koeficijentima za obračune isplate plata, naknada i drugih primanja predsednika i članova Privremenih organa opštine, odluke o poveravanju poslova predsedniku Privremenog organa opštine i rešenja o imenovanju sekretara Privremenog organa opštine.

Svih 14 tačaka je usvojeno jednoglasno.

,,Prvoj sednici prisustvovali su svi članovi Privremenog organa opštine Brus koje je imenovala Vlada Republike Srbije a na predlog Srpske napredne stranke koja je vodeća i svakako ima većinu u ovom sazivu Grupe građana ,,Doktor Duta“ i Grupe građana ,,Za bolji Brus“. Nakon usvajanja poslovnika o radu i svih ostalih tačaka od sutra nastavljamo najnormalnije sa radom, potpis je deponovan, nastavićemo sa plaćanjem obaveza i koristim priliku da se zahvalim svima na stpljenju i razumevanju na kraćoj pauzi koja se dogodila upravo zbog formiranja privremenog organa. Pravno radni odnos je definisan tako što će ostati pomoćnik Dalibor Savić sa koeficijentom kao da je na stalnom radu, sekretar sa koeficijentom kao da je sekretar Skupštine i predsednica opštine, a tri člana biće tretirana kao članovi Veća opštine  Brus. Sednica će se sazivati samo po nužnoj potrebi. To je sve do 17. decembra kada ćemo nakon izbora sazvati prvu konstitutivnu sednicu Skupštine opštine sa izborom novog rukovodstva“, rekla je predsednica Privremenog organa opštine Brus, Valentina Milosavljević.

Osvrnuvši se na člana Privremenog organa Milutina Jelićića, Milosavljević je istakla da Vlada Republike nije predložila članove Privremenog organa već je usvojila predlog sa liste.

,,Dakle proporcionalno rezultatu, aktuelnom skupštinskom sazivu sa liste dveju grupa građana kandidati su predložili svoje kandidate a Srpska napredna stranka čini većinu i mi imamo tri člana. Šta je predložila jedna, šta druga grupa građana, mi smo bili u obavezi da prosledimo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Zakonom je omogućeno da svaka grupa građana da svoj predlog i ne predlaže Vlada, već usvaja predloženi predlog grupa građana, ili u našem slučaju Srpske napredne stranke. Vlada je imenovala članove Privremenog organa opštine  po poslatom predlogu“, objasnila je Milosavljević.

Svoj stav o Milutinu Jeličiću kao članu Privremenog organa opštine, Milosavljević je jasno iznela.

,,Borimo se da nastavimo tempom koji smo postavili u poslednje tri godine, borimo se svim snagama umećem i znanjem da sprovodimo politiku Aleksandra Vučića i da se bavimo ozbiljnim i odgovornim pitanjima, a ne pitanjem jednog političkog aktera koji je ostavio devastiranu opštinu za sobom. Nedavno je stigao precizirani tužbeni zahtev gde se tužena opština Brus obavezuje da plati iznos od 240 miliona dinara. Kako tumačim da neko pristaje da postane član koji je doveo do toga da se opština obavezuje da plati iznos koji je pola opštinskog budžeta? Kako tumačim  isto tako kako je ta ista osoba samog sebe predložila da dobije najveću povelju za Dan opštine i to dva puta, Zlatni grb i kako pristaje da dođe u Privremeni organ kada zna da uskoro ima zakazano treće ročište pred Višim sudom u Kraljevu za podignutu optužnicu iz 2022. godine za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem? To govori o čoveku, ni o kome drugom. Sudstvo je nezavisno, očekujemo presudu, da budu efikasni, kao što su bili efikasni da se tužena Opština obavezuje da plati ovaj iznos“, poručila je Milosavljević.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *