OKTOBAR MESEC POPISA

U toku je popis stanovništva tako da najkasnije do 31. oktobra u 20 sati možete očekivati jednog od 34 popisivača, koliko ih ima u Brusu, da vam kuca na vrata. Popisivači će ovoga puta, idući od vrata do vrata, po prvi put unositi odgovore ispitanika u elektronske upitnike.

Prema poslednjem popisu  iz 2011. godine, Brus je imao 16500 žitelja.  Da li je taj broj smanjen ili možda povećan, saznaćemo već prvog novembra kada će biti objavljeni preliminarni rezultati.

Republički zavod za statistiku je procenio broj stanovnika u 2021. godini i taj broj iznosi 6 834 326. Od toga  nešto više od 51 posto čine žene (3 507 325) a muškarci oko 49 posto (3 327 001). Ovi podaci govore da je nastavljena depopulacija što znači da je i stopa rasta stanovništva u odnosu na prethodnu godinu negativna. Procene su zasnovane na rezultatima statistike prirodnog kretanja i unutrašnjih migracija.

 Popis stanovništva

Prvi opšti popis stanovništva na tlu Srbije sproveden je juna 1834. godine. Popis iz 2011. je prvi nakon 100 godina koji je Republika Srbija sprovela kao samostalna država. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je najmasovnije statističko istraživanje i sprovode ga skoro sve zemlje sveta na svakih deset godina. Popisivanjem se obezbeđuju potpuni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj, polnoj,obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava, porodica i o stambenom kapacitetu. Ocenjuje se trenutno stanje i u skladu sa tim planiraju buduće strategije kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *