OMOGUĆEN RAD ĆUMURANAMA U ŽUNJU PO INSTRUKCIJI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Ministarka Jelena Tanasković posetila Žunje i razgovarala sa meštanima

Danas je Žunje posetila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i tom prilikom donela Instrukciju po kojoj će meštani, kojima je zabranjen rad na ćumuranama zbog straha od požara jer su blizu šume, moći da nastave da se bave proizvodnjom ćumura.

Instrukcijom republičkim šumarskim i lovačkim inspekorima za postupanje u vezi zidanih ćumurana je, prema rečima ministarke, problem koji ovde postoji već tri godine, trajno rešen.

,,Donela sam Instrukciju za postupanje po kojoj je tumačenje Zakona o šumama definisano drugačije u smislu da više ne može inspektor na terenu da tumači šta znači ćumurana i opasnost, da li eventualno radi u šumskom prostoru, da li može da dovede do požara. Pošto su sve ćumurane zidane i nije vatra na otvorenom, ovde za to bojazni nema. Zakon trenutno važeći je pisan pedesetih godina i nije predvideo zidane ćumurane. Mi ćemo svakako ići u izmenu Zakona da definišemo na koji način ćumurane rade, ali do tada Instrukcijom, koja je podzakonski akt, će meštani moći da svakoj kontroli daju tumačenje koje je dalo zvanično Ministarstvo“, objasnila je ministarka Tanasković.

Ćumurane u selu sa oko 380 meštana, rade preko četrdeset godina i trenutno ima pedeset proizvođača ćumura. Predstavnik mesne zajednice, Milosav Radojević je istakao da požar nikad nije zabeležen.

,,Imamo takve ćumurane da ne postoji mogućnost da jedna žiška izađe vani. Ne postoji mogućnost da bude vatra, ako bi postojala, tu ne bi bio ćumur. Naš čovek je prijavio rad ćumurana. Čista je izmišljotina da može izbiti vatra u proizvodnji ćumura. Hvala nadležnima,  ovo će nam puno značiti“, rekao je Radojević.

Predsednica opštine dr Valentina Milosavljević je podsetila da je ovo druga poseta ministarke bruskoj opštini i da se zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na izgradnji kanalizacione mreže, kolektora sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lepencu, na sanaciji od poplava, izgradnji mosta u Lepencu prema manastiru, na obnovi vodenice Lapčević itd.

Ona je najavila asfaltiranje 700 metara asfalta ka zaseoku Arsići i 700 metara asfalta u samom Žunju. Po završetku tehničko – projektne dokumentacije, u ovom selu udaljenom oko 20 kilometara od Brusa biće uveden i vodovod.

Ministarku su u Žunju, u crkvi Svetog Trojstva, pored meštana dočekali i učenici OŠ ,,Branko Radičević’’. Ona je razgovarala sa građanima o brojnim pitanjima i naglasila da je Ministarstvo tu da rešava probleme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *