,,OPENHAJMER“ POBRAO NAJVIŠE OSKARA

Na 96. izdanju dodele Oskara, najveći broj nagrada pripale su filmu ,,Openhajmer“, ostvarenju o tvorcu atomske bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu.

,,Openhajmer“ je uzeo sedam Oskara i to za najbolji film i režiju – Kristofer Nolan, za najboljeg glavnog glumca -Kilijan Marfi, najboljeg sporednog glumca- Robert Dauni Džunior, najbolju fotografiju, najbolju montažu i originalnu muziku.

Oskara za najbolju glumicu dobila je Ema Stoun za film ,,Jadna stvorenja“. Ovaj film dobio je još tri nagrade i to za najbolje kostime, šminku i frizuru i najbolju produkciju.

Za najbolju sporednu glumicu proglašena je Davin Džoj Rendolf za film ,,Akademija Barton“.

Oskara za najbolji originalni scenario dobio je film  ,,Anatomija pada“, a za najbolji adaptirani scenario ,,Američka fikcija“. Najbolji međunarodni film je ,, Zona interesa“ reditelja Džonatana Glejzera, koji je osvojio i priznanje za najbolji zvuk. Nagradu za najbolje specijalne efekte dobio je film  ,,Godzilla Minus One“.

Najbolji kratki dokumentarni film je ,,Poslednja majstorska radionica“,  a najbolji dugomentražni dokumentarac je  ,,Dvadeset dana u Marijupolju“.

Oskara za najbolji kratkomentražni film dobio je film ,, Čudesna priča“ Henrija Šugara. Najbolji dugometražni animirani film je ,,Dečak i čaplja“, a najbolji kratki animirani film je „Rat je završen“.

Oskar za najbolju pesmu dodeljen je numeri ,,What Was I Made For?“ iz filma ,,Barbi“.

Dodela Oskara je najprestižnija ceremonija odavanja priznanja filmskim umetnicima koju organizuje Filmska američka akademija u Los Anđelesu.

Izvor: oscars.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *