OPŠTINA BRUS ĆE UBUDUĆE STIPENDIRATI STUDENTE

Na nedavno održanoj Javnoj prezentaciji  konkursa opštine Brus za dodelu stipendija bruskim studentima, javnom raspravom u maloj sali Centra za kulturu Brus, ustanovljene su pojedinosti samog Konkursa, kao što su visina stipendije na mesečnom nivou i prosek ocena koje bi student trebalo da ima kako bi ostvario pravo na istu.

Predlog samog Konkursa objavljen je na zvaničnom sajtu opštine Brus https://brus.ls.gov.rs/  a zainteresovani mogu i dalje dostavljati sugestije. Šef odseka za društvene delatnosti i član Komisije za izradu Konkursa Nikola Zbiljić naglasio je da je Skupština opštine Brus još na poslednjoj sednici donela odluku o stipendiranju studenata i da je po toj odluci predsednica opštine formirala Komisiju čiji je zadatak da sačini predlog konkursa za stipendiranje. Pored Zbiljića Komisiju čine Nikola Lekić i Milijana Todorović.

,,Ovo je jedan u nizu naših uspešnih pokušaja da pomognemo materijalnu situaciju porodica na teritoriji opštine Brus. Od strane opštinskog budžeta smo omogućili besplatan prevoz dece predškolskog uzrasta, u osnovnom obrazovanju su za sve učenike prvog razreda dodeljeni udžbenički kompleti,  svi učenici od prvog do osmog razreda su od ove školske godine dobili besplatnu užinu, svim učenicima koji putuju na rastojanjima većim od tri i po kilometra obezbeđen je besplatni prevoz i učenici prvog razreda srednje škole takođe imaju besplatan prevoz. Takođe, porodicama koje imaju tri i više dece a čija su deca izmeštena i koriste usluge doma na teritoriji cele Srbije, za ishranu iz domskog smeštaja obezbeđena je nadoknada iz budžeta“, istakla je zamenica predsednice opštine i predsednica Komisije za izradu Konkursa za stipendije Milijana Todorović.

Ona dodaje da će ovim Konkursom opštinska uprava obuhvatiti i kategoriju akademaca koji su i na državnim i privatnim fakultetima, kako bi ih stimulisala da rade i ostvaruju rezultate bolje nego što su imali do sada.

Naglašavajući da je ovo prvi put da opština Brus izdvaja sredstva za studente, predsednica opštine dr Valentina Milosavljević je rekla da je ova 2023. probna godina i da opštinska uprava želi da pomogne kućni budžet porodicama koje imaju studente.

,,Mi želimo da ulažemo u obrazovanje jer to je jedina investicija koja nema alternative“, istakla je Milosavljević.

Tokom prezentacije ustanovljeno je da visina mesečne stipendije bude 10.000 dinara i da prosek ocena koje student treba da ima bude 8. 5 počevši od druge godine studija. Komisija za izradu Konkursa zajedno sa predsednicom opštine pozivaju studente da se po raspisivanju Konkursa jave i iskoriste benefite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *