OŠ ,,J.J.ZMAJ“ DOBILA SVEDOČANSTVO O DOBROTI

Osnovna škola ,,Jovan Jovanović Zmaj’’ dobila je povodom Nacionalnog dana davanja Svedočanstvo o dobroti za podsticanje dobrih dela u Godini dobrote koje dodeljuje Srpski filantropski forum. Svečana ceremonija dodele priznanja održana je 9. oktobra u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, a u ime bruske škole i učenice Minje Torbice, priznanje je primila nastavnica engleskog jezika, Marija Đenadić Torbica,  saznajemo iz ove škole.

Škola je Svedočanstvo primila jer je pokazala humanost, toleranciju i brigu o bližnjima tokom proteklog perioda. Sadašnje VI 1 odeljenje se prošle godine odreklo gratis mesta za ekskurziju kako bi taj novac uplatilo na račun drugara za lečenje. Pored toga, u Grabovnici je organizovana novogodišnja prodajna izložba gde je deo sredstava utrošen za opremanje tamošnje školske biblioteke, a deo novca su učenici darovali svom drugu. U Milentiji je takođe bila organizovana  prodajna izložba i to dva puta, novogodišnja i uskršnja, gde su sredstva iskorišćena za kupovinu rekvizita za fizičko vaspitanje. Članovi planinarsko – skijaške sekcije su prošle godine u oktobru učestvovali u pošumljavanju Kopaonika. Ovo su samo neke od akcija koje su školarci zajedno sa svojim nastavnicima organizovali i na taj način pokazali filantropske vrednosti kao što su posvećenost, darovanje, humanost. Zato i ne čudi Svedočanstvo o dobroti.

Srpski filantropski forum u saradnji sa Ministarstvom prosvete, na Nacionalni dan davanja koji se obeležava 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, srpskog inovatora i filantropa, odaje priznanja izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji, koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju 2023. godine, navodi se na zvaničnom sajtu Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, uz podršku USAID-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, u okviru nekadašnjeg Projekta za unapređenja okvira za davanje. Srpski filantropski forum je krovna organizacija fondacija i donatora u Srbiji, koja kao platforma za kompanije, organizacije i pojedince, lidere ulaganja u bolje društvo u Srbiji, svojim delovanjem inspiriše strateške pristupe investiranju u društvo, kreira okruženje koje stimuliše davanje i promoviše filantropiju kao društvenu vrednost. Od januara 2018. godine, Srpski filantropski forum je  punopravna članica Evropske mreže fondacija i donatora koja na evropskom nivou okuplja preko 10 hiljada fondacija iz 26 zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *