OTVARANJE IZLOŽBE ,,SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO U RASINSKOM OKRUGU“ SUTRA U KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU

Udruženje ,,Evrokontakt’’ iz Kruševca organizovaće u četvrtak, 21. septembra izložbu pod nazivom ,,Socijalno preduzetništvo u Rasinskom okrugu’’ od 11 sati u Kruševačkom pozorištu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi 15  izlagača iz oblasti socijalnog preduzetništva. Predsednik Udruženja Nenad Krstić najavio je i Okrugli sto na kome će se predstavnici zainteresovanih strana okupiti i razgovarati o koracima koje lokalna zajednica  treba preduzeti kako bi pomogla razvoj socijalnih preduzeća.

,,Na ovaj način želimo da javnost u Rasinskom okrugu upoznamo sa radovima pionira socijalnog preduzetništva. To su udruženja koja su se formirala oko određene socijalno ugrožene grupe i počela da se bave proizvodnjom artikala koji polako pronalaze put do tržišta. U Rasinskom okrugu nema još zvanično registrovanih socijalnih preduzeća ali iz iskustva znamo da pojedine firme posluju po ovom modelu. Mi se nadamo da će se u Kruševcu otvoriti preduzeća koja možda neće zapošljavati pripadnike socijalno ugroženih grupa ali koji će svoj profit usmeriti ka rešavanju određenih problema u zajednici, što je još jedan segment ove vrste poslovanja“, rekao je  Krstić.

Članica Saveta Centra za socijalno preduzetništvo i predsednica Udruženja ,,Etno Rasina“, Dušica Milenković istakla je važnost socijalnog preduzetništva za celokupnu zajednicu.

,,Mi smo pioniri u socijalnom preduzetništvu i radimo na afirmaciji i promociji starih zanata. Sam naš start je okupio žene koje su ostale bez posla i kroz obuke smo pomogli da ostvare neki svoj prihod. Pokrenuli smo njihov potencijal i omogućili da mogu da učestvuju u Javnim radovima. Socijalno preduzetništvo je veliki iskorak za sve nas jer ćemo na taj način da se objedinimo i moći ćemo da pružimo paletu proizvoda koji će moći da zadovolji tržište. Interesovanje lokalne samouprave nam daje nadu da možemo da formiramo socijalno preduzeće koje bi moglo da pruži pun doprinos svima nama“, naglasila je Dušica.

Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga najavila je pomoć pri razvoju socijalnih preduzeća.

,,Mi smo zajednički sa ,,Evrokontaktom“ učestvovali u brojnim poduhvatima. 2017 smo realizovali projekat ,,Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu“ i tad smo se trudili da celokupnoj javnosti približimo principe socijalnog preduzetništva, prednosti i koristi koje socijalno preduzetništvo nosi. Mi u Agenciji se svakodnevno susrećemo sa ljudima koji osnivaju sopstveni posao sa ciljem da poboljšaju kvalitet sopstvenog života a postoji i ne tako mali broj ljudi koji ima ideju  i želju da posao koristi kao sredstvo za rešavanje problema u društvu. Zadatak svih nas u javnom sektoru je upravo da još više pomognemo takvim preduzećima. Cilj je i kreiranje fondova koji će pružati podršku socijalnim preduzećima“, objasnio je direktor Agencije, Stefan Ribać.

Centar za socijalno preduzetništvo Kruševac je izradio dve publikacije u kojima su predstavljeni primeri dobre prakse socijalnog preduzetništva i detaljno objašnjen princip ove vrste poslovanja. Dalji koraci su podnošenje zvaničnih predloga javne politike lokalnim samoupravama za kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva i uspostavljanja protokola o saradnji.

,,Suština projekta je javno zagovaranje  u smislu da lokalne samouprave samostalno kreiraju set mera podrške socijalnim preduzetništvu“, naglasio je predsednik ,,Evrokontkta“ Nenad Krstić.

Izložba se organizuje u okviru projekta ,,Kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu’’ koji podržava Trag fondacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *