POETSKI ČAS U ČAST 200 GODINA OD ROĐENJA BRANKA RADIČEVIĆA U BRUSKOJ BIBLIOTECI

Mališani OŠ ,,Branko Radičević“ održali su danas poetski čas u čast 200 godina od rođenja pesnika po kome škola u Razbojni nosi ime. Prisećanje na čuvenog romantičarskog pesnika organizovala je Narodna bublioteka Brus, a osnovci su pored recitovanja i čitanja stihova izveli, uz pratnju profesora muzičke kulture Darka Stevića na harmonici pesmu ,,Pjevam danju, pjevam noću“ koju je upravo napisao Branko Radičević a popularni pevač Zdravko Čolić i otpevao.

Direktor škole Zoran Marković je istakao da deca i na ovaj način dolaze do novih saznanja.

,, Došli smo danas na poziv direktorke gradske Biblioteke da učenicima ukažemo da je pored škole, biblioteka mesto gde treba da provedu svoje slobodno vreme. Mi naše učenike upućujemo da se posvete knjigama, da što više čitaju jer time bogate svoj jezik“, naglasio je direktor Marković.

Prema rečima profesorke srpskog jezika i književnosti, Brankice Stefanović, mališani rado uče Brankovu poeziju i svesni su njegovog značaja za srpsku književnost.

,,Branko Radičević je bio jedan od sledbenika Vukovih ideja i baš te godine kad je bila pobeda Vukovih načela 1847. on je objavio svoju Zbirku pesama na narodnom jeziku. Branko je rođen pre 200 godina i malo su deci nepoznate reči koje se uče i koje su zastupljene u njegovim pesmama, međutim, mi nastavnici se trudimo da im približimo to vreme i oni rado prihvataju. Naša škola svake godine na dan njegovog rođenja 28. marta slavi Dan škole i pošto su pesme Branka Radičevića  pevljive, nastavnik Darko Stević se uvek trudi da za program pripremi neku njegovu pesmu“,rekla je profesorka Brankica Stefanović.

Govoreći o uspesima učenika OŠ ,,Branko Radičević“, direktor je naglasio da je sve u školi podređeno upravo učenicima.

,, Imamo đake koji su postigli izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima iz ruskog i engleskog jezika, učenike koji su se plasirali na okružnim takmičenjima iz raznih predmeta. Mi smo učenika u našoj školi postavili u središte pažnje. On je taj o kome brinemo, želimo da đaci budu srećni na svim poljima. Naši učenici znaju ko su, šta su, uče istoriju i prirodu našeg  kraja, bave se ekologijom i to je perspektiva za mlade generacije. Njima su dostupne i sve savremene tehnologije. Mi smo prva škola koja je uvela elektronski dnevnik u Rasinskom okrugu i osnovala učeničku zadrugu. Prepoznatljivi smo po tome u Ministarstvu prosvete. Od njih smo dobili oko milion dinara, a zahvaljujući Skupštini opštini Brus naši učenici imaju besplatnu užinu, prevoz. Jedna smo od retkih škola koja se bavi bogaćenjem sadržaja posle redovne nastave, učenici ostaju i po sat i po u školi, bave se mnogobrojnim aktivnostima i  mi se ponosimo time“, zaključio je direktor Marković.

Školu u Razbojni pohađa 117 učenika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *