POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA ZORANU MARKOVIĆU STRADALOM 1999. NA KOSOVU I METOHIJI

Služenjem pomena palim borcima danas je na spomeniku u gradskom parku postavljena ploča sa imenom sugrađanina Zorana Markovića, stradalom u borbama 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Vence su pored članova porodice Marković položili i predstavnici 21. Bataljona pravnog naslednika 52. mešovite brigade u kojoj je služio Zoran Marković, predstavnici Rasinske brigade, članovi Udruženja boraca i Udruženja rezervnih ratnih starešina opštine Brus i predstavnici lokalne samouprave i javnih ustanova.

,,Ostao je čovek tako mlad na braniku naše otadžbine, hvala mu i slava mu“

Poštu palim borcima odala je predsednica opštine Valentina Milosavljević koja je istakla da naše pojedinačno i zajedničko sećanje na pale heroje treba da bude objektivno i sveobuhvatno.

,,Trudimo se da negujemo kulturu sećanja u našem kraju i da učinimo sve što možemo da se naši heroji koji su život dali za slobodu nikad ne zaborave. Prošle godine otkrili smo spomen tablu 53. Graničnom bataljonu vojske Savezne Republike Jugoslavije graničarima koji su branili Karaulu Košare. Na poslednjoj sednici Skupštine doneli smo odluku o postavljanju spomen biste Radovanu Periću, heroju sa Košara u rodnoj Krivoj Reci. Redovno uz učešće učenika svih škola obeležavamo pogrom u Krivoj Reci. Obeležavamo i dan oslobođenja Brusa u Prvom svetskom ratu 15. oktobra a krenuli smo i sa obeležavanjem stradanja stanovnika Razbojne u Topličkom ustanku 1917. godine. Posle odluke Skupštine iz 2016. postavili smo tablu sa imenom Zoran Marković na ovom spomen obeležju. Vodnik Prve klase rođen je 1977. i nestao na izvršenju zadatka u napadu albanske terorističke grupe u Suvoj Reci 13. juna 1999. Tom prilikom su poginula tri vojnika iz rezervnog sastava 52. mešovite brigade. Zoran je otet 13. juna, četiri dana nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma prilikom povlačenja naše vojske sa Kosova i Metohije. Izvršenje zadatka je bilo povlačenje vojne tehnike iz kasarne u Đakovici pa je njegova kolona kukavički napadnuta kod Suve Reke. Ostao je čovek tako mlad na braniku naše otadžbine, hvala mu i slava mu“, rekla je predsednica Milosavljević.

Zoranov brat, Goran Marković se zahvalio predsednici na odavanju počasti i svim prisutnim.

Predstavnik Udruženja boraca opštine Brus, Nenad Dobrodolac rekao je da ovim simboličnim činom uspevamo da otrgnemo od zaborava sve naše najmilije koji su život dali boreći se da naša deca, omladina i ljudi žive u slobodnoj Srbiji.

,,I dan danas se mi borimo za te iste vrednosti, za jednu slobodarsku zemlju a pre svega borimo se sa onima koji nemaju svoju istoriju, tradiciju, to nikad nisu ni imali i pokušavaju da lažnim identitetom  tražeći ga u nekom sadašnjem realnom vremenu pokušaju preko Srbije da to urade. Nakon 20 godina zanemarenosti od strane društva i države konačno su i borci ušli u zakon Srbije tako da na taj način mogu da ostvaruju svoja prava. Jedno vreme su borci bili odbačeni od strane društva i novim zakonom to treba da se ispravi a i deca u školi treba da se edukuju o vrednostima koje su dovele do današnjeg života u Srbiji“, zaključio je Dobrodolac.

Predstavnici Vojske Srbije su porodici Zorana Markovića ovom prilikom posthumno uručili orden.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *