Poznati osvajači medalja Nacionalne geografske olimpijade BRUS KRAJEM JUNA DOMAĆIN I EVROPSKE OLIMPIJADE

10. jubilarna Nacionalna geografska olimpijada održana je proteklog vikenda u bruskom kraju gde se oko 150 školaraca iz Srbije i Republike Srpske nadmetalo u znanju iz geografije na blaževačkom terenu i u Brzeću. Najbolji osnovci i srednjoškolci medalje su dobili na svečanosti u Centru za kulturu Brus.

Prof. dr Ivan Novković, prodekan Geografskog fakulteta poželeo je učenicima uspeh u daljem radu.

,, Puno smo postigli ovih 10 godina od početka takmičenja, ne samo na nacionalnom polju, nego su naši đaci imali velike uspehe i na međunarodnim olimpijadama. Nadam se da ćemo se i dogodine videti ovde. Hvala đacima na njihovom entuzijazmu, želji i pre svega ljubavi prema geografiji koja je kraljica nauka i bez koje se ne može zamisliti svet u kome živimo. Hvala rukovodstvu opštine Brus na neizmernoj podršci i pomoći kako bismo mogli da realizujemo ovakav događaj. Ljubav između Geografskog fakulteta i opštine Brus postoji i mnogo pre nego što smo mi dobili našu naučno-nastavnu bazu u Blaževu tako da ćemo ubuduće lepo sarađivati. Hvala Centru za kultuu Brus, volonterima i Osnovnoj školi ,,Buk Karadžić“ u Blaževu  i OŠ ,,1. maj“ u Vlajkovcima, isturenom odeljenju u Brzeću koje su nam omogućile prostorije da održimo takmičenje“, rekao je prof. Novković.

Direktor Regionalnog centra za mlade talente Nikola Srzentić je čestitao deci na uspehu.

,, Svima vama hvala, pogotovo profesorima koji su dali veliki doprinos. Deset godina se već družimo, deca ostaju drugovi, profesori su našli svoje generacije sa fakulteta što je lepa strana ovakve manifestacije. Podižemo nivo takmičenja, imamo uspeh na testovima, prvi put za deset godina postigli smo 91 bod na republičkom nivou, težimo ka tome da bude 100, a vi to možete“, istakao je prof. Srzentić.

Predsednik opštine Dalibor Savić najavio je da će Brus ove godine biti domaćin Evropske geografske olimpijade.

,,Drago mi je dasam sa vama. Nacionalna olimpijada je okupila oko 150 takmičara i čestitam svim učesnicima. Radujemo se predstojećoj Evropskoj olimpijadi koja će se održati od 28. juna do 4. jula na našoj prelepoj planini, Kopaoniku, dok će otvaranje i zatvaranje biti u opštini Brus. Hvala što ste svojim znanjem i entuzijazmom doprineli ovom događaju“, naglasio je predsednik Savić.

Pre dodele medalja učenicima, volonteri na takmičenju , studenti Geografskog fakulteta su dobili zahvalnice  za učestvovanje i uspešnu realizaciju Olimpijade.

Zahvalnice su dobili i učenici OŠ ,,Vuk Karadžić“ koji su ovom prilikom izveli i interesantnu predstavu.

Među dobitnicima medalja su Svetlana Prodanović iz Republike Srpske, učenica Srednjoškolskog centra ,,Milorad Vlačić“ iz Vlasenice, koja je osvojila bronzu.

,,Ja sam četvrta godina srednje škole i ovo je treći put da učestvujem na Nacionalnoj olimpijadi. Bilo je poprilično teških zadataka najviše na multimedijalnom testu, dok terenski nije bio toliko zahtevan test. Ljubav prema geografiji preneo mi je moj profesor Dragan Ilić, a geografiju volim i zato što spaja društvene i prirodne nauke“, rekla nam je Svetlana.

Ilija Đulibrk iz novosadske Gimnazije ,,Isidora Sekulić“ dobitnik je zlatne medalje i kaže da je takmičenje bilo odlično.

,, S obzirom na to da se nisam nešto preterano pripremao, nisam očekivao baš zlato, ali došao sam da osvojim nešto. Teren je bio jasan, imao sam sitne greške, pisani test je bio znatno zahtevniji. Osvojio sam 86 bodova od mogućih 100“, rekao je Ilija.

Njegov školski drug Igor Savonjić drugi put učestvuje na takmičenju i osvojio je zlatnu medalju.

,,Generalno, mnoga pitanja su mogla da se zaključe logički, nije bilo zahtevano puno znanja iz udžbenika, više je trebalo da prođeš zadatke od prošlih godina i da jednostavno se koncetrišeš i razmišljaš“, istako je Igor.

Svečanost je uveličao nastup Kulturno-umetničkog udruženja ,,Kopaonička frula“.

Organizatori Nacionalne geografske olimpijade su Regionalni centar za talente Beograd, beogradski Geografski fakultet i opština Brus koja s nestrpljenjem očekuje Evropsku geografsku olimpijadu gde se očekuju učenici iz oko 17 zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *