PREDSEDNIK NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE POSETIO OPŠTINU BRUS

Razlog posete je nedavno imenovanje pripadnika romske nacionalne manjine Perice Jovanovića na mesto direktora bruskog Centra za kulturu 

Centar za kulturu Brus je na nedavnom skupštinskom zasedanju dobio novog direktora, pripadnika romske nacionalne manjine Pericu Jovanovića što je bio razlog da se u Kabinetu predsednice opštine Brus, Valentine Milosavljević okupe predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, predsednica opštine i novoizabrani direktor Jovanović.

Izrazivši zahvalnost opštini Brus, Nakić je istakao da postavljenje Jovanovića za direktora javne ustanove govori u prilog tome da je Brus multietnička tolerantna sredina u kojoj i pripadnici manjina mogu da se izbore za svoje mesto u društvu ukoliko su dovoljno kvalitetni i kompetentni.

,,Ovo je jedinstvena situacija u Srbiji da imamo jednog Roma kao direktora jedne kulturne ustanove na nivou grada i mi kao Nacionalni savet smo veoma zadovoljni zbog te činjenice. Jovanović je bio stažista preko projekta Ministarstva za ljudska i manjinska prava koji se odnosio na stažiranje mladih visokoobrazovanih Roma. Mi smo predložili Perici da konkuriše i pokazao se izuzetno dobro i sada je zahvaljujući svom radu i trudu izabran za direktora. Velika je obaveza pred njim i očekujemo da svu svoju energiju usmeri da što bolje radi svoj posao i da Brus ima mnogo kulturnih dešavanja. Mladi su naša budućnost i naša sadašnjost i mi smo tu da im pružimo podršku u svim  planovima. Perici želimo puno sreće u radu“, rekao je Nakić.

Ugostivši pripadnike romske nacionalne manjine, predsednica opštine Valentina Milosavljević naglasila je da je poštovanje prava nacionalnih manjina i ljudskih prava deo politike koja se sprovodi, kako bi se postigao ravnopravan položaj u multietničkoj sredini.

,,Zahvalili bismo se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na odobrenim sredstvima na projektu da finansiramo Pericu s obzirom da je bio efikasan i mi smo odlučili da ga promovišemo kao najmlađeg direktora naše opštine. Dokazao se u prošlogodišnjem radu, pokazao entuzijazam, volju, a stečeno obrazovanje i mrežu kontakata koje ima  će unaprediti poslovanje Centra za kulturu. Tokom prošle godine renovirali smo veliku salu i s ponosom možemo da kažemo da je jedna od najlepših u Srbiji. Očekujemo da nas novi direktor okuplja na raznovrsnim manifestacijama kulturnog sadržaja i da uključi što više mladih u kulturni razvoj naše opštine. Ne sumnjamo da će to i postići a svakako će imati podršku lokalne samouprave“, podvukla je Milosavljević.

Novoizabrani direktor, 28-godišnji diplomirani profesor harmonike i akordeonista Perica Jovanović najavio je bogat kulturni program Centra za kulturu u narednom periodu.

,,Trudiću se da svoj posao obavljam časno i odgovorno, imam mnogo ideja i planova. Nadam se da ćemo ubuduće zabeležiti mnoge projekte. Iskoristiću obrazovanje i prijateljstva koja sam stekao tokom školovanja da kuturni sadržaj podignem na što viši nivo kako bih ga prilagodio generacijama, uzrastima i ukusima publike“, izjavio je Jovanović.

U Centru za kulturu Brus odmah nakon prvomajskih praznika biće izvedene dve predstave, ,,Crvenkapa“ i ,,Nepopravljivi papučar“  a za kraj meseca direktor najavljuje najnoviji format u umetnosti, tzv. „Muzički bioskop”, namenjen deci koja će slušajući klasičnu muziku, istovremeno gledati neke od najvećih ostvarenja crtanih filmova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *