Tradicionalni ,,Bruski kotlić“ okupio je na plaži Ćelijskog jezera više od 20 ekipa koje su i pored tropske vrućine spremali gulaš i ostale specijalitete.
Ljubitelji dobre hrane došli su iz svih krajeva zemlje da se oprobaju u kuvanju najpikantnijih jela i uživaju u druženju.
,, Najviše ekipa je došlo iz Rasinskog okruga, ima iz Kruševca, Gornjeg Milanovca, tradicionalno je tu i ekipa iz Toplice, tj. Prokuplje, oni su čekali taj trenutak da se skupimo. U odnosu na raniji period, smanjen je broj ekipa a razlog je taj što su se one ujedinile, uglavnom su to ljudi koji godinama dolaze, ima i onih koji se pojavljuju po prvi put. Nama je zadovoljstvo da njih dočekamo na našem biseru, Ćelijskom jezeru čistom i urednom. Tu smo da se družimo. Okupljanje nema ove godine takmičarski karakter, drugarstvo pobeđuje, kotlići su raznorazni, od riblje čorbe, gulaša, pasulja, kupusa, a ima i pečenja. U narednom periodu ćemo uvesti takmičenje, ali da žiri ne bude onaj stručni, nego da svaka ekipa da po jednog člana“, istakao je jedan od organizatora Milovan Čikarić.
Prema njegovim rečima, predstavnici OŠ ,,Branko Radičević“ iz Razbojne nijednu ovakvu akciju nisu propustili, kao ni ekološke akcije koje su prethodno organizovane na jezeru Ćelije.
Direktor škole Zoran Marković je naglasio da na manifestaciji učestvuju kako zaposleni u školi, tako i učenici.
,, Naši mlađi nastavnici su se odlučili da spremamo gulaš, kombinacija govedine i svinjskog mesa, ima i ribe i ostalih slatkiša. Želimo da damo doprinos i očekujemo svake godine sve više turista i želim da ,,Bruski kotlić“ bude prepoznatljiv ne samo u Rasinskom okrugu, nego i šire. U našoj školi mi veliki značaj dajemo vaspitanju dece i sticanju radnih navika. Preko učeničke zadruge ,,Gnezdo“ trenutno imamo zasađeno oko 1000 glavica kupusa, isto toliko i paprike. Mi smo prepoznatljivi po tome i nastavićemo kod dece da razvijamo radne navike i lepo vaspitanje“, naglasio je direktor Marković.
Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Kruševca, odlučili su se da spremaju svadbarski kupus i proju ispod sača.
,,Došli smo da se družimo i zahvalni smo organizaciji, TOO Brus, Čikariću kao našem kolegi i saradniku. Tu smo da poručimo da ovo treba nastaviti i organizovati u još većem broju“, rekao je Zoran Janićijević iz Kruševca.
Gosti iz Prokuplja su došli sa dva kotlića.
,, Druženje je na lepom nivou, želimo svakom ko ovde učestvuje da se lepo provede. Mi spremamo jedan deo divljač, zatim jedan goveđi rep i goveđe šnicle. Biće ukusno, a kolega mislim da on ima neki poseban recept“, otkrio nam je Prokupčanin Ljubiša Paunović.
Među mlađim kuvarima bio je Marko Antić iz okoline Kruševca koji je sa svojom ekipom spremao gulaš na tradicionalan način.
,,Ima nas oko sedam, osam, spremamo gulaš, iseckamo luk, meso, sve što treba i verovatno će se pojesti. Prvi put smo ovde i organizacija je super“, ocenio je Antić.
,,Bruski kotlić“ organizovala je Mesna zajednica Zlatari, uz podršku opštine Brus, TOO Brus i JKP ,,Rasina“. Manifestacija je bila revijalnog karaktera, a svi koji su učestvovali dobili su zahvalnice.