PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA

Preventivni pregledi u Domu zdravlja Brus su od početka godine pa do danas organizovani pet puta na kojima je glavni cilj bio rano otkrivanje bolesti, naročito kod pacijenata koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu i koji ranije nisu obavili tu vrstu pregleda.

Pored bruske zdravstvene ustanove, preventivni pregledi za koje nije potrebno zakazivanje, obavljani su u još oko 170 ustanova zdravlja širom zemlje.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja Brus, Sonje Pavlović, tokom ovih pregleda u laboratoriji je pregledano 268 pacijenata (hormoni štitne žlezde,PSA tumor marker, lipidni status), obavljeni su kardiološki pregledi (EKG, merenje krvnog pritiska, težine, BMI) kod 77 pacijenata, a kod 53  pacijentkinja starijih od 40 godina obavljen je ultrazvuk dojki.

Kako je istakla, preventiva je najznačajnija.

,,Rano otkrivanje bolesti je siguran put izlečenja. Lekari ulažu ogroman trud u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, a najbolje je imati svog izabranog lekara i u komunikaciji sa njim odraditi preglede predviđene skrining programom’’, naglasila je direktorka Pavlović.

Ako je prevencija pola zdravlja, onda ne čudi što se preporučuje da svako od nas bar jednom godišnje uradi kompletan pregled. Brz način života koji vodimo, nepravilna ishrana, stres, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost se smatraju važnim faktorima rizika za nastanak mnogih bolesti. Zato je upravo prevencija ključna za otkrivanje prvih simptoma bolesti i za adekvatno lečenje koje je usmereno na očuvanje i unapređenje zdravlja.

Do kraja godine očekuje se još besplatnih preventivnih pregleda koji će mnoge bolesti sprečti i izlečiti ako se otkriju na vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *