PROMOVISANA ZBIRKA PESAMA SAŠE MILOVANOVIĆA BOŽOMIROVA

Pesnik Saša Milovanović Božomirov predstavio je u Narodnoj biblioteci Brus svoju zbirku pesama ,,Pesme“ i poveo domaću publiku kroz plovidbe koje, kako je sam rekao ,,nas vode gde god smo željni da putujemo“. Ova zbirka proglašena je za najbolju knjigu na ,,Drainčevim književnim susretima pesnika“ prokupačke Biblioteke 2023.

,, Dobra umetnost ili poezija mogu da budu čitane, gledane, slušane na bezbroj načina i svaki je valjan i ispravan, tako da gde god onaj ko čita dospe, tamo je i bilo namenjeno da bude“ naglasio je autor pesama.

Knjiga je prožeta arhaičnim izrazima koji čuvaju deo staroslovenske tradicije.

,,Izrazi su izašli iz mene zato što su oni deo našeg kolektivnog nesvesnog, deo svih mojih čitanja, slušanja, praćenja, upijanja drugih priča i ona su dospela na papir zato što je to htelo moje nesvesno, i ja ne bih mogao drugačije da to tumačim a da u to poverujem“, objašnjava Saša Milovanović.

Saša Milovanović Božomirov je tvorac mnogih kulturnih manifestacija u Prokuplju odakle i sam dolazi. Urednik je časopisa ,,Tok“, medija koji beleži kulturu, umetnost i istoriju Prokuplja  i trudi se da omladini na zanimljiv način približi pesničko stavaralštvo.

,,Mi prilično prostora, pažnje, vremena posvećujemo mladima zato što oni to zaslužuju. Mnogi su događaji koje sam ja pokrenuo došavši u Dom kulture Prokuplja, zato što sam računao da je to potrebno, jer ako mladima ne damo prostor, pažnju i vreme, kome ćemo“, poručio je Saša Milovanović.

Autorov prijatelj i lektor knjige, prof. Ljubiša Krasić je istakao da je poezija u knjizi ,,Pesme“ edukativnog karaktera što je korisno za učenike.

,, Imamo sjajnu saradnju sa Centrom za kulturu i Biblioteku i često praktikujem da tokom književnih događaja iskoristim i i učešće učenika. Saša je zanimljiv stvaralac i za mlađe ljude pre svega što ih tera da obnove neka znanja koja su potisnuli ili da usvoje neka nova koja nisu, a koja se tiču svih nas, a to je jezik, jezička kultura, leksika koju mladi ljudi zaboravljaju. Mladi su skloni danas da mnogo lakše prihvate neku reč sa tuđih prostora koju možda i slabije razumeju nego da obnove znanje  u rečima koje su naše. Zato je dobro čitati ovu poeziju. Sa druge strane interesantno je autorovo viđenje slovenske mitologije koje je opet slabo zastupljena danas.  Povezanost slovenske mitologije i hrišćanstva tj. pravoslavlja kroz ,,glagoljanje“ prihvatljivo je kod mlađih“, rekao je prof. Krasić.

Nekoliko stihova iz zbirke pesama:

Priča

Govorila je jezikom velegradskih đubretara, donoseći sedam sreća,
grmeći svaki put na rastanku, ma on trajao jedan osookret zemlje,
krila je ostavljala u mom krilu, let iska poletišta i doletište,
suzama je hodala kao Isus vodom, ostajući mi u zubima nakon snova,
krv joj nije sputača, goni je, mada cvili pretkomorama ranjenog neba.

Saša Milovanović Božomirov uveliko priprema novu zbirku pesama koja će brzo ugledati svetlost dana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *