SPORTSKI BRUS – NA PESKOVITOM TERENU SE IGRA ODBOJKA

Tokom manifestacije ,,Dani Brusa, bruski odbojkaši na pesku bili su domaćini turnira na kome je učestvovalo šest ekipa, jedna više u odnosu na prošlogodišnje izdanje takmičenja. Tim ,,Šljivovo“ iz Aleksandrovca osvojio je pehar, dok su drugi bili Brusjani ,,Milica i drugari“ a treći opet komšije iz Aleksandrovca ,,Uma Džim.“ Među učesnicima turnira našli su se i članovi ekipa ,,Bravo, ,,Đa“ i ,,Geometrovi“ iz Brusa.

Publika je imala priliku da vidi asove,blokove i asistencije mešovitih timova. Turnir u ovom sportu se svake godine održava tokom  ,,Dana Brusa“ i mnogi Brusjani redovno učestvuju.

,,Odbojku na pesku volim, tu sam iz kraja i igram od malena, odgovara mi zbog visine. Igram rekreativno i svake godine sam deo ovog turnira. Odbojka na pesku je po meni zahtevnija za igranje u odnosu na klasičnu odbojku, jer je teren drugačiji, teži su skokovi . Redovno sa drugarima idemo na rekreativne turnire u drugim gradovima“,  rekao je mladi Nikola Lazarević iz Brusa.

Leto je vreme kada se oko mreže na pesku okupe mnogi mlađi Brusjani i često se samoinicijativno odigravaju mečevi. Profesionalne timove inače čine dva igrača.

Za ovaj sport je karakteristična signalizacija rukama kojima igrač pokazuje svom saigraču naredni potez. Signali se izvode rukom iza leđa i samim tim onemogućavaju protivniku da ih uoči. Najčešće se koriste dva prsta koja signaliziraju pokušaj blokiranja dijagonale, jedan ispružen prst pokazuje da će igrač blokom štititi napad po paraleli a stisnuta šaka označava da igrač neće skočiti na blok.

Odbojka na pesku spada u jedan od najatraktivnijih  i u poslednje vreme najposećenijih i najpraćenijih sportova na Olimpijskim igrama. Olimpijski sport je postala od 1996. godine i od tada razvija svoje sportske kapacitete. Organizuju se međunarodna takmičenja kao što su FIVB, Svetsko prvenstvo i Svetska liga. Ova varijanta klasične odbojke  najpopularnija je u Americi i Brazilu. Srbija takođe ima profesionalce u odbojci na pesku  među kojima se ističu osvajači titule prvaka  Balkanskog prvenstva 2022, dvojac  Đorđe Klašnić i Lazar Kolarić.

Tekst je deo projekta  “Sportski Brus“ koji je u okviru sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa podržan od strane Opštine Brus. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *