SREDNJA ŠKOLA BRUS OBELEŽILA JUBILARNIH 60 GODINA POSTOJANJA Prva profesorka bruske škole, Ljiljana Nedović: ,,Ovo je za mene veliki praznik“

Intoniranjem himne u Centru za kulturu Brus, u petak 31. marta, započela je svečanost obeležavanja Dana Srednje škole Brus koja ove godine proslavlja jubilarnih 60 godina postojanja. Prisutni članovi opštinskog rukovodstva, direktori i saradnici osnovnih škola i srednjih škola iz Aleksandrovca, Varvarina, pobratimske Srednje škole iz makedonskog Berova, direktori javnih ustanova, organizacija i hotela u opštini, kolege i učenici, imali su priliku da u okviru programa pogledaju film pod nazivom ,,Praskozorje’’ IT odeljenja drugog i trećeg razreda pod mentorstvom profesora informatike i računarstva Mladena Toševa kojim je prikazan rad i postignuća škole od 1963. do danas.

Čestitajući Dan Srednje škole, direktorka Vesna Marinković istakla je da je unapređivanje kvaliteta nastave najvažniji uslov kako bi učenici nastavili školovanje u svojoj opštini.

,, Danas školu pohađa 335 učenika u tri područja rada i sedam obrazovnih profila. Trudimo se da učenici razvijaju kritičko mišljenje i odgovoran odnos prema društvu i prirodi, da stiču kompetencije za celoživotno učenje i funkcionalna upotrebljiva znanja. Da smo u tome  uspeli govori činjenica da smo u drugom ciklusu spoljašnjeg vrednovanja oktobra 2022. u odnosu na prethodni bolji. Na skali od 1 do 4 opšta ocena kvaliteta rada škole je 3. Od Ministarstva prosvete prethodne godine dobili smo računare i opremu u vrednosti od blizu 8 miliona dinara. Rekonstrukcija obe školske zgrade i fiskulturne sale realizovana je sredstvima Kancelarije za javna ulaganja u vrednosti od 92 miliona. Sredstvima lokalne samouprave i  sponzora ulagali smo u nastavna sredstva, promovisanje i unapređivanje najuspešnijih, profesionalni razvoj i usavršavanje profesora i nagrađivanje učenika’’, rekla je Marinković.

Obrativši se prisutnima, predsednica opštine dr Valentina Milosavljević naglasila je da je opštinsko rukovodstvo svesno značaja ove obrazovne institucije.

,,Proteklu godinu je obeležila izuzetna saradnja Ministarstva prosvete, Ministarstva za javna ulaganja i lokalne samouprave sa Srednjom školom Brus, a sve u cilju unapređivanja uslova za rad i edukaciju. Opština će nastaviti sa pružanjem pomoći i podrške u radu škole, obezbeđivaćemo besplatne ski paseve za naše učenike, besplatan prevoz na Kopaonik, uslugu ličnog pratioca, besplatan prevoz za prvu godinu sa željom da obezbedimo prevoz i za ostale razrede’’, istakla je predsednica Milosavljević čestitajući Dan škole.

Nekadašnji učenik bruske Srednje škole, danas predstavnik Ministarstva prosvete Viktor Nedović poručio je u ime Ministra Ružića da će Ministarstvo pokušavati da pruži kontinuiranu podršku unapređenju na svim nivoima obrazovanja i da obezbedi sredstva da se to realizuje u praksi. Najavio je prosperitetan budući period i intenzivan rad na državnoj maturi i projektima podržanih iz sredstava Evropske unije.

Osvrnuvši se na trenutno stanje u prosveti, bivši đak generacije, docent na beogradskom Matematičkom fakultetu Mirko Spasić, prošlogodišnji dobitnik priznanja za doktorku disertaciju SANU, istakao je da iako je bruska škola mala, ima čime da se diči.

,,Maturanti koji izlaze iz naše škole i završavaju bez problema prestižne fakultete su glavni ponos i bogatstvo’’.

Prva profesorka bruske Gimnazije, Ljiljana Nedović koja je 1963. godine kao profesor francuskog jezika započela karijeru prosvetnog radnika, bila je gost na obeležavanju Dana škole. U vrlo emotivnom obraćanju, prisetila se početaka rada škole.

,,Ovo je za mene veliki praznik. Kada smo počeli da radimo bili smo mali, jedno odeljenje gimnazije, dva profesora, bez nastavnih sredstava koje u ono vreme i mnogo veće škole nisu imale. Razvojem naše opštine razvijala se gimnazija, rastao je broj profesora i za veoma kratko vreme škola je postala samostalna’’.

Na svečanosti su profesori Srednje škole dobili zahvalnice za postignute rezultate na državnim takmičenjima i sveukupni doprinos unapređenju nastavnog procesa. Učenicima koji su ostvarili plasmane na državno prvenstvo, učeničkom parlamentu i dramskoj sekciji su takođe pripale zahvalnice. Obeležavanje Dana škole bilo je i humanitarnog karaktera, prikupljen novac uplaćen je na račun srednjoškolca Luke Živanovića koji boluje od cerebralne paralize.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *