STARA VODENICA PONOVO MELJE ŽITO

U vodenici Lapčevići u Lepencu koja je usled junskih poplava i oštećenja prestala da  radi, ovih dana počeo je da se okreće kamen za mlevenje žita. Zahvaljujući donaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  i poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Srbije, posledice izazvane poplavama su sanirane, a sledi nastavak rekontrukcije, prenosi RTV Brus. Vlasnici vodenice Milosav i Radoslav Radmanović zahvalni su na pomoći.

,,Predsednica nam je obećala pomoć, našla rešenje, sve je vraćeno na svoje mesto. Radili smo sami i samim tim uštedeli novac da imamo saniranje cele vodenice. Radili smo ojačanja, imamo građu i daske, nov crep, građu za krov i čekamo lepo vreme. Velika zahvalnost predsednici Valentini, ministarki Jeleni, Aleksandru Bogićeviću i svima koji su pomogli da ovo dovedemo do kraja“, istakao je Radoslav Radmanović.

Podsetimo, prilikom septembarske posete opštini Brus,  pomoćnik ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  Aleksandar Bogićević obišao je vodenicu Lapčevići i najavio da će Ministarstvo zajedno sa  poljoprivrednim stručnim službama Srbije finansirati celokupnu rekonstrukciju  jedine vodenice koja je radila na Rasini. Ranije je i sama ministarka Jelena Tanasković obišla Lepenac.

Vodenica melje žito skoro 90 godina. Sagrađena je davne 1934. godine a upotrebnu dozvolu ima od ’36. Poseduje pet vitlova, kamenova za mlevenje, i ima veliku kulturnu i istorijsku vrednost za ovaj kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *