SVEČANO OTVORENA EVROPSKA GEOGRAFSKA OLIMPIJADA

Danas je u Brzeću, u hotelu Junior svečano otvorena 10. jubilarna Evropska geografska olimpijada koja je okupila blizu 140 učesnika iz 12 zemalja.

Nakon intoniranja himne Republike Srbije, prisutne je pozdravio profesor beogradskog Geografskog fakulteta Ivan Novković i predsednik Skupštine opštine Brus, Ivan Đokić, koji je ovom prilikom poželeo svima dobrodošlicu u Brus i Brzeće.

,, Za mene je velika čast što imam priliku da govorim na otvaranju Evropske geografske olimpijade. Svim takmičarima i profesorima želim dobrodošlicu i lep boravak u našoj opštini i neka najbolji od vas pobede. Srećno“, poručio je Đokić.

Takmičari će se u bruskom kraju do trećeg jula u kategoriji juniora (od 12 do 15) i seniora (od 16 do 19 godina) nadmetati u znanju iz geografije, kako na terenu, tako i putem testova.

Srbiju na Olimpijadi predstavlja 19 učenika i studenata iz svih krajeva zemlje, a prema rečima direktora Regionalnog centra za talente, Nikole Srzentića, srpski predstavnici uvek ostvare zavidne rezultate.

,,Naši đaci su dobri, dobro su pripremljeni. Nacionalna olimpijada je filter za učešće na evropskoj jer dovodimo one u koje verujemo i ne sumnjamo da neće postići uspeh. Prethodnih godina imali su impozantne rezultate kad je u pitanju nadmetanje na evropskom nivou. Geografska olimpijada je omiljeno takmičenje među učenicima i studentima. Srbija je nekoliko puta bila domaćin Evopljanima, a 2017. i domaćin Svetske olimpijade.  Kandidovaćemo se opet za domaćinstvo svetskog takmičenja koje će se održati 2027. godine“, istakao je profesor Srzentić.

Domaćim učenicima i studentima je bruski kraj dobro poznat s obzirom na to da Geografski fakultet ima od 2011. godine naučno-nastavnu bazu u Blaževu, odmah pored OŠ ,,Vuk Karadžić“.

,,Od tada do danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da je to druga kuća  studenata Geografskog fakulteta i da su mnoge generacije, sada već nekoliko hiljada studenata, prošle kroz objekat. Boravak na teritoriji opštine Brus je jedna od lepših stvari koje će studenti pamtiti tokom studija. Objekat u Blaževu je pomogao nama da znatno unapredimo nastavni proces, da dobijemo još bolje naučne rezultate, da ljudi mogu u praksi da primene  sve ono što su radili u učionici“, naglasio je profesor Geografskog fakulteta Ivan Novković.

Upravo zahvaljujući Geografskom fakultetu, Centar za talente svake godine u avgustu organizuje letnje škole sa srednjoškolcima i na taj način promoviše geografiju i ovaj kraj.

A ovaj kraj je specifičan po mnogo čemu, kako objašnjava profesor Novković.

,,Ovde na Kopaoniku studenti mogu da vide brojne procese koji su već učili na fakultetu. Prostor planine Kopaonik i njegovog podnožja je jako interesantan i u geološkom i geomorfološkom smislu što se tiče građe i reljefa. Ovo je prostor koji je bio izuzetno aktivan u geološkoj prošlosti zbog čega imamo vrste stena i neke oblike u reljefu koje ne možete svuda da vidite na tako malom prostoru. Govorimo o vodopadu Jelovarnik, o retkim fenomenima. Ovo podneblje je interesantno za posmatranje i jer je bilo prostor epicentara velikih zemljotresa od 1980. do 84. godine, tako da u tom smislu ima mnogo toga da se istražuje. Postoje i drugi prirodni interesantni procesi sa stanovišta klime, voda, biljnog i životinjskog sveta, a tu su i demografski procesi“, rekao je profesor Novković.

Podsetimo, Evropsku geografsku olimpijadu organizuje Regionalni centar za talente, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku opštine Brus. Svečana dodela diploma najuspešnijim takmičarima biće održana u sredu u Centru za kulturu Brus.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *