UČESNICI SMOTRE PREDSTAVILI DEO IZVORNOG STVARALAŠTVA I TRADICIJE

Ovogodišnja 24. Okružna smotra dečijeg izvornog stvaralaštva i koreografisanog folklora okupila je oko 150 učesnika iz sedam kulturno-umetničkih ansambala među kojima su domaćini KUU ,,Kopaonička frula“, Etno grupa ,,Brus“, KUD ,,Grozd“ i KUD ,,Rasina“ (Boturići) iz Aleksandrovca, KUD ,,Ćukovac“(Veliki Šiljegovac), Folklorni ansambl ,,Čarapani“ i KUD ,,Polet“ (Padež) iz Kruševca. Pre takmičarskod dela, deca su prodefilovala ulicama Brusa i pobrala ovacije prolaznika.

Direktor Centra za kulturu Brus Perica Jovanović je poželevši dobrodošlicu svim učesnicima ukazao na važnost negovanja kulturne izvorne tradicije.

,,Čast mi je i zadovoljstvo da vas u ime lokalne samouprave pozdravim u ovako velikom broju jer ste upravo vi naša budućnost i nema veće sreće  od raspevanog i nasmejanog deteta. Ovakve manifestacije su vrlo značajne za našu kulturu , a decu od malih nogu uče pravim vrednostima, očuvanju tradicije i narodne igre. Cilj nam je da kroz organizaciju ovakvih ili sličnih manifestacija decu sklonimo sa ulice, kako bi imali zdrav pogled na svet i da kroz pesmu i igru budu odlični učenici, na kraju svega da budu dobri ljudi“, rekao je direktor Jovanović.

Nastupe ansambala pratio je i član Umetničkog odbora Centralnog saveza amatera Srbije, Dragoljub Milosavljević.

,, Na Smotri biramo jednu grupu koja će se predstaviti na završnoj Smotri dečijeg izvornog stvaralaštva Srbije koja će se održati u Badnjevcu prvog juna i biramo grupu koja će se predstaviti u koreografisanom folkloru osmog juna u Aranđelovcu. Tamo će biti izabran najbolji dečiji ansambl u Srbiji. Ovim manifestacijama, čuvamo naš identitet. Deca imaju veliku ulogu, to treba da se isplati na nekom višem nivou. Naša narodna tradicija i naše srpstvo se svodi da se čuva u kulturno-umetničkim društvima. Decu treba podržati kao i rad ansambala, kako na opštinskim tako i na republičkom nivou“, naglasio je Dragoljub Milosavljević.

Nakon nastupa, predstavnici su dobili zahvalnice od Centra za kulturu Brus.

Organizatori manifestacije su Savez amatera Srbije, Centar za kulturu i opština Brus. Smotra narodnog stvaralaštva osnovana je 1986. godine na inicijativu Odbora za narodnu umetnost sa ciljem da prati stvaralaštvo dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *